Marias ballonger är något i hästväg

1 av 3 | Foto: Ballonghästen bredvid sin verkliga förlaga. Till hö får Siri Malmström, Agnes Malmström och Saga Niklasson besök av Maria Byquist (till hö) och hennes ballongmagi. Mamma Anna Ahlström har godkänt bildpubliceringen.
NYHETER

Ballongkonstnären Maria Byquist åker runt till sjukhus för att ge sjuka barn en upplevelse med ballonger. I lördags gjorde hon en islandshäst i verklig storlek för att samla in pengar till barncancerfonden.

Maria Byquist är ballongkonstnär och ordförande för föreningen Ballongmagi som åker runt till olika barnsjukhus för att ge cancersjuka barn en speciell upplevelse med ballonger. I helgen medverkade hon på ett välgörenhetsevent i Skåne, en islandshästtävling för att samla in pengar till Barncancerfonden syd. Och hennes bidrag var minst sagt något i hästväg.

– Jag hade gjort en kopia av en väldigt fin avelshingst i verklig storlek. Sedan stod jag och vek ballongfigurer i tre timmar till alla barn som var där, säger Maria Byquist.

Enligt henne verkade barnen nöjda med upplevelsen.

– De var överlyckliga. De hade bjudit in familjer där barn hade cancer och en mamma ville att jag skulle komma och besöka hennes dotter på en onkologavdelning i Lund, säger hon.

”Det tog åtta timmar”

Den gråsvarta hingsten, gjord av drygt 600 ballonger, har en verklig förebild i islandshästen Heimir.

– När man gör småfigurerna till barnen har man långsmala ballonger. Hästen är gjord av vanliga runda ballonger som är satta på ett speciellt sätt, på ett skelett av aluminium och järn som väger runt åtta kilo, säger Maria Byquist.

Hur lång tid tog den att göra?

– Det tog ungefär åtta timmar. Företaget som sponsrade oss så att vi kunde vara där var ett företag som säljer hästsportsgrejer, så jag byggde upp en gigantisk häst i ägarens kök i lördags, säger Maria Byquist.

Enligt föreningens Facebooksida tycks ballonghingsten nu ha blivit pappa till ett litet ballongföl, som ännu saknar namn.

Gjorde 43 meter lång drake

Besöket i Skåne var det tionde i år för föreningen, som också gör kommersiella projekt för att finansiera besöken på barnsjukhusen. Nyligen var de till exempel hos lekterapin på Drottning Silvias barnsjukhus och gjorde två jättestora dinosaurier till en temavecka och lärde barnen att göra ballongfigurer. Islandshästen i naturlig storlek är långt ifrån det största projektet som Maria Byquist tagit sig an.

– Det största jag har gjort är en 43 meter lång drake, då stod jag dygnet runt i två dagar. Det största projektet var när jag använde över 17 000 ballonger och gjorde en stor krinolin till Pride, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM