Polisen: Så slipper du böter för fortkörning

avSusanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:

”Innanför den röda ringen finns svarta siffror på gul botten...”

Får du ofta fortkörningsböter?

Nu har trafikpolisen Håkan satt ihop en guide i tre steg – så du slipper indraget körkort och oförutsedda utgifter.

Håkan Klingborg är gruppchef för trafikpolisen i Göteborg. På måndagen la han ut en enkel guide till bilister som vill slippa fortkörningsböter. Här är Håkans idiotsäkra trestegsraket:

Titta efter skyltarna som visar fartgränserna. Innanför den röda ringen finns svarta siffror på gul botten. Siffran anger maximal hastighet”.

■ ■Leta upp hastighetsmätaren på instrumentbrädan i din bil. Det finns en pil som visar vilken hastighet bilen färdas i. Läs av denna siffra”.

■ ■ ■Sista och svåraste punkten: Anpassa din bils hastighet till vägens hastighetsgräns. Polisen kan nämligen inte bötfälla dig om du inte kör för fort. Klart”.

När Aftonbladet pratar med Håkan Klingborg har inlägget nått ut till strax över 6 000 personer.

– Väldigt bra respons. Hittills har ingen skrivit något negativt, det är bara glada tillrop. Det är sällan det är på det viset, säger Håkan.

Håkan hoppas att guiden blir en snackis.

– Många åker bil, om du förstår vad jag menar. Man är inte aktiv och då är det lätt att hastigheten blir lidande. Jag hoppas att inlägget får folk att tänka ett steg längre, och diskutera hastighetsbegränsningarna, säger Håkan Klingborg.

Hur mycket frustration ligger bakom guiden?

– Det inte så mycket frustration faktiskt, under många år har vi haft en lång lista med sådana trafikregler. Jag tog bara några punkter som jag tyckte var skoj och la den på vår Facebooksida. Det kändes som en rolig grej för att få folk att tänka till, säger trafikpolisen Håkan Klingborg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik