Kraftig brand på förskola i Falköping

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: LÄSARBILD

En förskola i centrala Falköping blev totalförstörd i en kraftig brand på tisdagen.

Efter fem timmars insats, vid lunchtid, hade Räddningstjänsten slutligen fått den under kontroll.

Boende i området tvingades att hålla fönster och ventiler stängda.

Det var vid 06-tiden på tisdagsmorgonen som en väktare såg hur svart rök strömmade ut ur förskolan Urd på Odengatan i Falköping. Räddningstjänst och polis larmades då till platsen.

– Vi har spärrat av hela gatan för trafik då lokalen är övertänd och branden därmed fullt utvecklad. Det väller just nu rök över hela staden, meddelade polisens presstalesperson Peter Adlersson tidigare under tisdagsmorgonen.

Uppmaningen: Stanna inomhus

Det ska inte ha befunnit sig någon i förskolans lokaler vid händelsen och några uppgifter om personskador finns inte. Det är även oklart vad som startat branden – som stundtals var kraftig. Efter fem timmars insats hade räddningstjänsten lyckats få den under kontroll.

Boende i närheten och i de centrala delarna av Falköping uppmanades att undvika den kraftiga röken och hålla fönster och ventiler stängda.

– Det är en väldigt kraftig rökutveckling över det här området just nu, säger Perry Malmberg, stabsbrandmästare på räddningstjänsten.

Tom byggnad

Förskolan är en tvåvåningsfastighet i trä och enligt P4 Skaraborg ska den ha stått tom en längre tid men att man planerade att öppna verksamheten igen i höst.

Tidigare har byggnaden använts som boende för ensamkommande flyktingbarn.

Dock tror polisen i nuläget inte att det ska ha något samband med branden. 

"Känns konstigt"

– Vi ser inte den kopplingen och jobbar inte utifrån det i nuläget då vi inte vet om branden var anlagd eller ej. Just nu finns det inget som tyder på att den ska ha varit anlagd. Byggnaden har ju renoverats för att det ska bli förskola igen så det känns konstigt att den skulle ha eldats upp på grund av det, säger Anders Esplund, jourhavande FU-ledare.

Brottsutredning inledd

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och en teknisk undersökning kommer göras när platsen svalnat enligt Peter Adlersson.

Kommunen har hållit krismöte och letar efter ersättningslokaler för att kunna ta hand om ett trettiotal barn som skulle ha börjat på förskolan i augusti, rapporterar SVT Nyheter Väst med hänvisning till kommunens tillförordnade skolchef Karin Bronell, skriver TT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Falköping

Bränder