Fick hjärnskada utomlands – nu ber familjen om hjälp

avAndreas Randhir Granfors

NYHETER

Sjukhusräkningar för flera tusen

1 av 2 | Foto: Privat
Kim sitter vid brodern Jens sida.

31-åriga Jens Mortensen skadades allvarligt i en motorcykelolycka på Filippinerna. Då hans reseförsäkring slutat gälla rusar sjukhuskostnaderna i taket för familjen, som nu försöker samla in pengar via Facebook.

– Skulle han råka ut för en sådan här olycka i Sverige hade det varit en katastrof men det här är ännu värre, säger brodern Kim.

Jens Mortensen driver en kitesurfingskola i filippinska Bohol sedan åtta månader tillbaka. Han hade planerat att åka hem den 13 maj när lågsäsongen började men efter ett erbjudande om att få stanna ytterligare så valde Jens att göra det. Men den 13 maj gick Jens reseförsäkring ut och han glömde att förnya den. Den 20 maj råkade Jens ut för en allvarlig motorcykelolycka där han bland annat drabbades av en tillfällig hjärnskada.

– Jag och mamma betalar hela hans vistelse ur egen ficka, det är jättesvårt när systemet är helt främmande för oss, säger Jens äldre bror Kim, 33.

”Vi har inte de tillgångarna”

Utöver hjärnskadan så har Jens drabbats av lunginflammation, där resistenta bakterier uppstått i lungorna. När Kim och mamma Merja landade i Manila visade det sig att hennes Mastercard inte fungerade där. Via en kompis till Kim kunde de låna ihop några tusen men med tanke på att Jens saknar reseförsäkring blir kostnaderna väldigt höga. Jens har resistenta bakterier i lungorna och behöver Linezolid, en medicin som kostar 900 kronor tabletten. Enligt lungspecialisten på sjukhuset behöver Jens två tabletter om dagen de kommande två veckorna.

– Sjuksystrarna kommer in med ett recept och valet vi har är ju att köpa de tabletterna eller så får Jens inga mediciner. Vår familj har inte de tillgångarna, jag har suttit hos mamma och gråtit, säger Kim.

Kan inte flyga på minst en månad

Den 26 maj gick Kim och betalade en räkning på 26 000 kronor men pengarna sinar snart för familjen. Jens tillstånd är stabilt och han är på bättringsvägen, både i lungorna och med hjärnskadan men han är långt ifrån frisk.

– När vi kom fram låg han i respirator. Hjärnskadan är tillfällig så han är tillräckligt klar nu för att fatta att något är fel men han vet ju inte att det kommer att gå över. Han andas genom ett rör så han kan inte prata men man ser på ögonen att han blir bättre och bättre för varje dag. Enligt läkarna kan han inte flyga på minst en månad, säger Kim.

”Responsen har varit över all förväntan”

Sjukhuset saknar tillräckligt med personal så Kim och Marja turas om att hålla uppsikt över Jens. De hjälps åt genom att sova i skift vid Jens sjukhussäng. Med tanke på familjens ekonomiska situation har nu familjen bett om hjälp via Facebookgruppen ”Swish kite Jens” där man swisha pengar till Kim för att hjälpa till. Familjens rop på hjälp har fått stor spridning och bidragen har varit många.

– Responsen har varit över all förväntan, det är helt fantastiskt. När det började komma in pengar så kände vi igen alla namn men nu är det allt mer avlägsna namn som vi inte känner igen. Än så länge har jag ingen riktig överblick över exakt hur mycket pengar som har kommit in men utan dem hade vi inte fixat det här, säger Kim.

Vill flytta till annat sjukhus

Trots de generösa bidragen vet familjen inte hur länge pengarna räcker. Helst vill de flytta Jens till ett helt annat sjukhus.

– Det andra sjukhuset har många fler sjuksköterskor och ska hålla västerländsk standard men i och med de dyra medicinerna tvekar vi. Det är så svårt när det är ett helt nytt system. Hade det här hänt i Sverige hade det varit en katastrof men när det händer här är det ännu värre. Det är riktigt jävla tufft, att ta hand om sig själv är verkligen lägst sorterat nu, all energi går åt till brorsan.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM