Emily gick inte ut gymnasiet – köpte studentmössa ändå

1 av 3 | Foto: Man behöver inte ha ett traditionellt studentfirande för att förtjäna en studentmössa menar Emily.
NYHETER

Hon har inte skålat med sina klasskamrater och hon har inte åkt flak. Men efter tre års studier på Komvux tyckte Emily Falchenberg att hon förtjänade en studentmössa ändå, skriver Nyheter24.

– Jag blev så stolt över mig själv för första gången i mitt liv, säger hon till Aftonbladet.

25-åriga Emily Falchenberg har inte gått ut gymnasiet. Men hon har ändå köpt en studentmössa. Anledningen är att hon, efter tre års studier på Komvux, firar sin examen som undersköterska med inriktning mot psykiatri och funktionsnedsättning. Man behöver inte ha ett traditionellt studentfirande för att förtjäna mössan menar hon. 

– Även om man inte går på någon studentbal så står mössan för att man tagit en examen, så det är såklart man ska ha en.

Blev gravid och hoppade av

Vägen mot examen har inte varit helt lätt. Emily mådde inte bra under sin tid i grundskolan och var skoltrött. Det ledde till att hon bara gick ut med betyg i två ämnen, ett av ämnena var engelska. Efter att hon läst upp matematik och svenska på individuella programmet sökte hon in på estetiska linjen på gymnasiet.

– Men jag blev gravid under första året och hoppade av, jag gick och blev mamma istället.

Därefter blev hon gravid igen så hon återvände aldrig till gymnasiet.

Foto: Privat

”Ville motbevisa alla negativa människor”

År 2013 bestämde Emily sig för att börja på omsorgsprogrammet på Komvux för hon ville ha en utbildning.

– Jag märkte under den tiden jag gick hemma att det inte finns så många jobb om man inte har utbildning, säger hon och fortsätter:

–  Sen ville jag motbevisa alla negativa människor som inte trodde på mig.

Nu i maj hade hon sin sista lektion och på onsdagen kom studentmössan som hon beställt – något hon lovade sig själv för tre år sedan.

–  Det kändes jätteskönt. Jag blev så stolt över mig själv för första gången i mitt liv.

Till hösten har Emily sökt in till kriminologiprogrammet på Örebro universitet. Kommer hon inte in har hon andra alternativ.

”Sluta inte kämpa”

Emily har delat med sig av sin historia i olika Facebookgrupper och flera känner igen sig. Till de som är i samma i situation som hon var i säger hon att det aldrig är för sent att ta tag i studierna.

– Man ska alltid följa sin dröm och inte sluta kämpa, man kan fortfarande göra sig en framtid fast man tagit en skolpaus.

ARTIKELN HANDLAR OM