Stort barnevenemang slutade i kaos

NYHETER

”Rev upp benen på spikar”

1 av 4 | Foto: Det var långa köer med barn och ingen visste vart de skulle.

Upprivna ben, inga parkeringsplatser, falsk marknadsföring. Kritiken haglar mot hinderloppet för barn som gick av stapeln i Göteborg under lördagen.

– Det var sådant kaos, säger mamman Charlotte Björklund.

Evenemanget ”Superior Kids Göteborg” beskrevs på arrangörens Facebooksida som ”Sveriges ledande hinderbanelopp för barn.” En hinderbana där barn mellan sju och tolv år skulle få klättra, springa, vada och bära sig fram genom den två kilometer långa banan bestående av 15 utmanande hinder av olika slag. Det skulle även finnas gladiatorer på plats som barnen skulle få hälsa på, fotograferas med och tampas med i hinderbanorna. Evenemanget ägde rum under lördagen på Kvibergsområdet i Göteborg och 2 200 barn hade anmält sig och betalat de 345 kronor det kostade i anmälningsavgift. Men hinderbanan visade sig vara en besvikelse för både barn och föräldrar.

”Vi hade tur den här gången”

Ett av barnen som sett fram emot att få springa hinderbanan var sjuåriga Felicia Kyrk. På ett av hindren, som bestod av ett plank, stod spikar rakt ut på baksidan av planket och Felicia rev upp knät på dem.

– Nu hade vi tur, det kunde ha gått ännu värre. När man läser på deras sida om hur tryggt det verkar så kan jag säga att vi blev chockade igår, säger mamma Helena Kyrk.

”Min son var jättebesviken”

Ett av alla barn som blev besvikna under lördagen var Wilmer Björklund, 10. Han hade sett fram emot att få träffa och fotograferas med de gladiatorer som enligt arrangören skulle finnas på plats.

– Min son var jättebesviken. Det skulle finnas gladiatorer på plats, de skulle vara med på banan och försöka fånga barnen. Man skulle även få fotograferas med gladiatorerna. Men det var så lång kö att vi missade fotograferingen, sedan tog fotona slut, säger Wilmers mamma Charlotte, 43, och fortsätter.

– De hade ingen ordning, det var bara massa barn som sprang runt på en gräsmatta. De visste inte ens vart man gick i mål för målgången var inte utmärkt någonstans.

”Köade hela dagen”

Det är inte bara själva hinderbanan som får kritik. Arrangemanget runt tävlningen ska också ha varit väldigt dåligt organiserat.

– Det var dåligt skyltat fram dit, sedan fanns det ingen som visade var man fick och inte fick parkera. När vi kom fram så hittade vi ingen funktionär vi kunde fråga. Det var kö till maten, till toaletten och till tävlingen, det känns som att vi tillbringade större delen av dagen i kö. 350 kronor är väldigt mycket pengar för en sådan upplevelse. säger Charlotte.

”Måste finnas pengar kvar till nästa lopp”

Från början var det tänkt att evenemanget skulle äga rum på Slottsskogsvallen. Men efter att många barn anmält intresse ändrade man plats till Kvibergsområdet. De 2 200 anmälningarna á 345 kronor har gett arrangören Superior OCR AB 759 000 kronor i biljettintäkter. Göteborgs-Posten har talat med vd:n Amin Sahampoor om kritiken där många föräldrar vill ha pengarna tillbaka.

– Av det har vi lagt ut 50 procent på marknadsföring och det blev mycket dyrare att hyra plats här än i Slottsskogen. Fotbollsplanerna här på Kviberg kostade 152 000 att hyra.

På frågan om pengarna ska betalas tilbaka till föräldrarna svarar han följande:

– Men hur tror du att jag ska kunna svara på den frågan nu? Vi har fyra lopp kvar att arrangera och det måste finnas pengar kvar att genomföra dem, säger Amin Sahampoor till Göteborgs-Posten.

Aftonbladet har sökt de båda verkställande direktörerna hos Superior OCR AB.

Följ oss på Facebook