Taxitjänsten Uberpop läggs ner i Sverige

1 av 2
NYHETER

Det omstridda taxibolaget Uber lägger ner sin samåkningsapp Uberpop i Sverige.

Redan om en vecka ska den populära och kritiserade lågpristjänsten vara nedlagd.

– Det är positivt, säger Claudio Skubla förbundsdirektör vid Svenska taxiförbundet.

Foto: Claudio Skubla.

Företaget Uber har länge varit omdiskuterat för att ha dålig kontroll över vilka förare som kör under samåkningstjänsten Uberpop, som bygger på att privatpersoner utan taxikörkort tjänar pengar genom att transportera kunder i egna bilar. Tjänsten kostar vanligtvis mindre än normal taxiverksamhet. Vid sidan av detta tillhandahåller Uber även vanlig, professionell taxi.

Företaget har hela tiden hävdat att Uberpop rör sig om just samåkning. Men efter att sammanlagt 30 av bolagets åkare har dömts i tingsrätten för svartaxiverksamhet har det beslutat att stänga ner taxitjänsten, skriver Dagens Nyheter.
– Det här är domar mot enskilda personer, inte mot Uber. Men vi har följt dem under den tid som har varit och det känns tråkigt att enskilda privatpersoner har hamnat i kläm, säger företagets Sverigechef Alok Almström till tidningen.

Läggs ner permanent

Samtidigt som svarttaxidomarna har fallit har många också frågat sig om förarna betalar sin skatt korrekt.

Almström menar att nedläggningen beror på flera faktorer, men att huvudorsaken är vad han kallar ett oklart regelverk. Beslutet beskrivs som permanent, men företaget utesluter inte möjligheten att lansera en liknande tjänst i framtiden.

När beskedet kom på onsdagen att Uber lägger ner verksamheten den 18 maj, med hänvisning till regeringens utredning om taxitjänster, jublade Svenska taxiförbundet.

– Det är positivt att de äntligen lägger ner den här tjänsten, säger förbundsdirektör Claudio Skubla.

”Väldigt svårt att konkurrera”

Han påpekar att företaget, med sitt upplägg av en bas i Holland, undviker att betala skatt. Konkurrensen har enligt Skubla snedvridits gentemot den vanliga taxibranschen.

– Det är väldigt svårt att konkurrera med aktörer som undanhåller skatt och det är inte gångbart i längden och kan slutligen leda till att fler tvingas göra på samma sätt. Det är sorgligt att Uber brutit mot lagstiftningen och pekat på att det pågår en utredning, säger Claudio Skubla.

Lågpristjänsten Uberpop har erbjudits i Sverige sedan 2014. Bara de senaste månaderna har nära 100 000 personer använt sig av appen och 5 000 ska någon gång ha varit förare, uppger företaget för DN.

”Det är jättetråkigt”

Uberpopföraren Karen, 22, som kört på helger för att få in extra pengar, tycker däremot att beskedet är ett slag mot arbetslösa.

– Det är jättetråkigt faktiskt. Det var lite fickpengar vid sidan om. Det finns folk som är arbetslösa och det var en bra möjlighet för dem att få lite fickpengar, säger Karen.

Han menar att dessa personer i värsta fall kan ”göra något dumt” för att få ihop pengarna istället.

– De här människorna som inte kör bra de blir avstängda från Uber. Passagerarna betygsätter ju resan, hur det har varit från 1-5 och Uber är bra på att stänga av personerna för att de misskött sig, säger Karen.

”Kan inte resonera så”

Transportarbetareförbundet, som också gläds över dagens besked, menar att Uberpopförarna redan gjort något dumt.

– Om vi tar bort alla regelverk finns det ingen arbetslöshet. Vi behöver till exempel inte ha några regler för hur byggen går till, med säkerhetställningar eller någonting, för att det ska bli billigare och då slår man undan grundvalen för en samhällsorganisation, säger Markus Petterson, förbundssekreterare på Transport.

– Det är klart att det här sysselsatt en del människor som skulle gått arbetslösa, men vi kan inte resonera så, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uber