Facebooks fråga: Är det okej att en vuxen man ber barn om sexbilder?

NYHETER

Facebook skickade i helgen ut en enkät där vissa användare fick frågan om hur nätverket borde hantera att en vuxen ber en 14-åring om sexuella bilder.

Frågan får såväl användare som politiker att rasa, skriver The Guardian.

Det var i söndags som en del av användarna på Facebook blev tillfrågade att delta i en enkät om plattformens regelverk.

En av frågorna fick användarna att haja till.

”Om du tänker dig en perfekt värld där du får bestämma reglerna på Facebook, hur skulle du hantera följande: ett privat meddelande i vilket en vuxen man ber en 14 år gammal tjej om sexuella bilder”.

Användarna kunde välja mellan fyra svarsalternativ, från att innehållet borde tillåtas på Facebook till att ingen borde kunna ta del av det. Men ingenstans nämndes någonting om att polisen, eller någon annan myndighet, borde blandas in vid misstänkt grooming.

Nästa fråga handlade om vilka som borde vara med och bestämma vad som är tillåtet och inte på Facebook. Även här användes samma exempel där en man ber en 14-åring om sexuella bilder.

Bland svarsalternativen fanns att Facebook bestämmer sina regler själva, att användarna ska få rösta om reglerna och att experter skulle tillfrågas.

Här saknades emellertid ett alternativ som angav att lagstiftning och rättsväsende ska vara med och avgöra om det är okej för en vuxen man att be en 14-årig flicka om sexbilder.

”En korkad och ansvarslös enkät”

Skärmdumpar på enkäten sprids nu på Twitter, där användare ifrågasätter om Facebooks starkaste vapen mot grooming är att dölja innehållet i flödet.

Den brittiska parlamentsledamoten Yvette Cooper fördömer enkäten och menar att den antyder för användarna att beteendet skulle kunna vara okej.

– Det här är en korkad och ansvarslös enkät. Vuxna män som ber fjortonåringar att skicka sexuella bilder är inte bara olagligt, det är helt fel och ett motbjudande utnyttjande av barn, säger hon till The Guardian.

Efter kritiken backar Facebook och kallar enkäten för ett misstag.

– Vi genomför enkäter för att förstå hur nätverket ser på hur vi utformar regelverket, men den här typen av handlingar är och kommer alltid att vara helt oacceptabelt på Facebook. Vi arbetar regelmässigt med myndigheter om vi identifierar liknande beteenden. Det borde inte ha varit en del av den här enkäten. Det var ett misstag, säger Guy Rosen, vice produktchef på Facebook till The Guardian.

Enkäten stoppades i förväg på grund av kritiken den mött.

Så stoppar du fejkade vänförfrågningar på Facebook 00:60
ARTIKELN HANDLAR OM