Karlstad

Tågolycka på centralstationen i Karlstad

Av: 

Niklas Eriksson

Isabelle Nordström

NYHETER

En tågolycka har inträffat på centralstationen i Karlstad.

En av vagnarna blev hängande i luften en bit över marken.

– Det ska vara ett persontåg som backat in mot stationen och kört genom ett stopp så bakre delen lyfts upp i luften, säger Ola Åkesson vid räddningstjänsten i Karlstad.

Det var strax innan klockan 15 som bakre delen av ett tåg hamnade i luften vid centralstationen i Karlstad. Sofia Schönborg från Skövde var mellan 50 och 100 meter bort när det hände.

– Vi kom gående och plötsligt hördes världens brak. Man ser tydligt att tåget är i luften, som att det skjutits ut en bit. Det är fullt med stenar under och en järnbalk och gatlampor har gått sönder, säger hon.

Tåget är utrymt

Tågvagnen stannade drygt en meter från Pressbyrån.

– Det man ser är att sista vagnen knuffats utanför perrongen, säger Sofia Schönborg.

Enligt polisen var 15 personer ombord när olyckan hände. Tåget backade in mot centralstationen när det av någon anledning backat genom ett stoppbock och lyfts upp i luften.

– Det rör sig om ett missförstånd mellan tågmästaren och lokföraren. Det finns ingen misstanke om brott, säger Stefan Sundberg, länsvakthavande befäl i Värmland.

En person som var ombord på tåget uppges ha förts till sjukhus med ambulans.

På väg till Stockholm

Det var ett chartrat tåg från föreningen Skåj, Stockholms kulturförening för ånga och järnväg, som kört på stoppblocket och även rivit ner kontaktledningen.

– Tåget har åkt från Stockholm till Karlstad och skulle återvända till Stockholm igen senare, säger Beisy Sundin på Trafikverkets presstjänst.

Vid 16.30 meddelade Trafikverket att det är helt strömlöst på stationen, eftersom tåget rivit ner en kontaktledning och detta orsakar kraftiga trafikströningar. Detta orsakade stora trafikstörningar i trafiken i Värmland och även till och från Stockholm, Oslo och Göteborg.

Strax innan klockan 18 kom trafiken igång igen.

– Nu ska det fungera bra, säger Beisy Sundin.

Åkte på dagsutflykt

Sten-Eric Beskow, ordförande i Skåj, berättar att tåget var på väg till Karlstad för en dagsutflykt med besök på Sandgrund för att se Lars Lerins konstutställning. Han säger att uppåt 96 personer varit med på resan. Alla passagerare hade lämnat tåget när olyckan inträffade. Personalen ombord arbetade med att förbereda middagen.

– Det blev tvärstopp för tåget och jag hörde en enorm smäll. Min kollega som stod mitt på golvet en bit ifrån mig ramlade framstupa ner på golvet och fick flera kastruller över sig, säger en av de anställda på tåget till nwt.se.

Både polis och räddningstjänst var på eftermiddagen på plats vid centralstationen.

– Det pågår ett febrilt arbete med att få ner tåget. En järnvägsvagn är ganska tung och vad jag ser finns risk för att den rasar, säger Sundberg.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

SE OCKSÅ

Tågolycka på centralstationen i Karlstad

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Karlstad

ÄMNEN I ARTIKELN

Karlstad

Trafikverket

Polismyndigheten

Tågtrafik