Kämpar mot gräsbränder – risk för spridning

1 av 4
NYHETER

Brandmän bekämpar under torsdagen flera besvärliga gräsbränder och mindre skogsbränder runt om i landet.

I Karlshamns kommun försöker flera enheter släcka en stor markbrand.

– Vi kommer att vara kvar i många timmar till, säger Joachim Åberg, räddningschef i beredskap.

Det varma och torra vädret som kopplat ett stadigt grepp om landet har gjort att SMHI utfärdat en varning för gräsbränder i större delen av Svealand, i södra Norrland utom fjällen, lokalt i Västerbotten och Norrbotten samt på Sydsvenska höglandet.

Under torsdagseftermiddagen bekämpade flera brandmän en gräsbrand i Ljusdal. Lågorna och röken satte stopp för de förbipasserande tågen, och passagerare fick i stället åka buss till Östersund.

Brandmän har även ryckt ut på larm om flera bränder i Blekinge. I Tving i Karlskrona kommun har en markbrand spritt sig till ett uthus, meddelar polisen.

Kring Törneryd i Karlshamn brinner två hektar kalhygge med omgärdande skog.

– Det är oläglig terräng och svårt att komma fram, säger Joachim Åberg, räddningschef i beredskap.

Till en början var spridningsrisken stor, men strax före klockan 19 meddelar Joachim Åberg att branden är under kontroll.

– Men vi kommer att vara kvar i många timmar till.

Sent på eftermiddagen larmades Eskilstuna räddningstjänst till en skogsbrand i Ärla.

– Vi är mitt uppe i den. Jag har inte tid att prata nu, säger en person på Eskilstuna räddningstjänst som svarar i telefonen strax före klockan 18.30.

”Sådana tider”

Vid 12-tiden larmades räddningstjänsten i Norrbotten till en gräsbrand som enligt uppgifter täckte ett område på en hektar. Samtidigt fick räddningstjänsten larm om ytterligare en gräsbrand i Boden.

– Det är sådana tider nu, men ingen av gräsbränderna var så stora, säger Micael Holmbom, styrkeledare på räddningstjänsten i Boden.

Räddningstjänster i Västerbotten och Västernorrland har också ryckt ut på flera gräsbränder, och det är likadant på andra håll i norr. När TT når befälen på räddningstjänsterna i Gävle och Nordanstig har de inte ens tid för en kort intervju eftersom de har fullt upp med att samordna släckningsarbetet.

”Låt bli”

Under eftermiddagen har räddningstjänsten även larmats om en markbrand i Haninge i södra Stockholms län. Några personer hade eldat på en tomt och efter att de tappat kontrollen började elden sprida sig i marken.

Ingen ska ha skadats i samband med bränderna.

Niklas Bruhn, inre befäl vid Norrhälsinge räddningstjänst i Hudiksvall, har ett råd till alla som har planer på att elda:

– Låt bli, det är absolut inte nödvändigt att elda gammalt gräs, säger han till TT.

De som ändå väljer att elda bör höra av sig till räddningstjänsten.

– Det råder ju inget eldningsförbud, men vi vill känna till planerna för att kunna ge tips och råd. Och under nuvarande väderförhållanden är tipset helt enkelt att låta bli, säger Niklas Bruhn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder