Hanna, 42, fick fel provsvar – hade cancer

NYHETER

Hanna Forsberg Nilsén fick beskedet att hon hade livmoderhalscancer på våren 2012.

Men redan vid cellprovtagningar 2009 och 2007 hade cellförändringarna kunnat upptäckas. Om hon inte hade fått felaktiga resultat.

– Jag blir jätteledsen när jag tänker på alla som drabbats och jag önskar inte någon att behöva gå igenom det jag har gjort.

Det var i början av 2012 som Hanna Forsberg Nilsén från Östersund började känna sig sjuk. Hon träffade flera läkare för att få svar på vad som var fel men det var först när barnmorskan misslyckades med att ta ut en spiral som hon bestämde sig för att ta nya cellprover.

Hon fick tid hos kvinnokliniken, men kunde inte vänta. På skärtorsdagen satte hon sig på akuten och några dagar senare fick hon beskedet: hon hade livmoderhalscancer.

Hade kunnat undvikas

Men än värre blev det när hon fick klart för sig att den hade kunnat undvikas. I samband med att nyheten om feltolkade cellprover i Jämtland 2012 avslöjades, granskades även Hannas tidigare prov.

Hennes två tidigare cellprover visade då tecken på cellförändringar så tidigt som 2007.

– Jag har tre olika doktorsutlåtanden som alla säger samma: jag hade inte behövt sitta och må som jag gör nu om proverna inte hade feltolkats.

Hur kändes det att få ett sådant besked om att cellproverna var feltolkade?

– Det är jättetråkigt, för man går ju och tar dem för att undvika att bli sjuk och man litar ju på det de säger. Tänk om alla skulle kräva eftergranskningar eftersom man inte litar på det de säger? Det går ju inte.

”Lever med mina sviter varje dag”

Hanna Forsberg Nilsén berättar att hon blir fullt friskförklarad först hösten 2017. Men hennes vardagliga liv är för alltid påverkat.

– Jag lever med mina sviter varje dag, säger hon.

– Jag har en skadad tarm som gör att magen inte funkar. Jag måste gå med smärtstillande dagligen för att kunna gå upprätt och göra vardagliga saker. Samlivet funkar inte eftersom halva underlivet tagits bort. Så jag får leva dagligen med det de har missat.

Vill ändå uppmana att gå och lämna prov

Trots det fruktansvärda Hanna varit med om känner hon att det är viktigt att tjejer går och lämnar cellprov för att tidigt kunna upptäcka cellförändringar.

– Jag känner att jag måste uppmana och motivera tjejer att ändå gå och lämna prov även om det känns svårt att lita på vad som sägs nu.

– Tjejer hör av sig till mig och undrar om de ska strunta i att gå och lämna, men det tycker jag absolut inte. Självklart ska man gå.

Men när nyheten kom på måndagen om feltolkade cellprover i Norrbotten blev Hanna ledsen.

– Jag och min yngsta dotter satt och tittade på nyheterna och när inslaget om detta kom tittade hon på mig och frågade ”pratar de om dig, mamma?”. Det lät precis som det gjorde för mig för fyra år sedan.

– Jag blir jätteledsen när jag tänker på alla de som drabbats och jag önskar inte någon att behöva gå igenom det jag har gjort.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer