Desperata taktiken: att brännmärka Bill Clinton

NYHETER

Anklagelserna om övergrepp hotar att krossa Donald Trumps dröm om att bli president.

Det desperata svaret: att stämpla Hillary Clintons make som en ännu värre sexförbrytare.

– Vi ska göra honom till Bill Cosby, säger Trumpkampanjens vd Stephen Bannon.

Med tre och en halv vecka kvar till det amerikanska presidentvalet kunde man tro att debatten skulle handla om tunga politiska utspel.

Om sjukvård och försvar, utrikespolitik och ekonomi.

I stället har valrörelsen kokat ner till ett smutsigt krig mellan en man vars möjlighet att bli USA:s näste president minskar för varje dag. Och en man som inte ens är valbar.

I förra veckan briserade valrörelsens hittills största skandal. Tidningen Washington Post publicerade en video från 2005 där Trump skryter om att han som känd person kan antasta kvinnor utan följder

Uttalandena fick en rad tunga republikaner att ta avstånd från Trump.

Svaret från Trump kom redan nästa dag. Men motangreppet riktade sig inte mot Hillary Clinton själv – utan mot hennes man, Bill Clinton.

Avbryter möten

I en hastigt sammankallad presskonferens kort före den andra tv-debatten på söndagen hade han samlat ihop tre kvinnor som alla uppgav att de utnyttjats sexuellt av den tidigare presidenten.

– Det har aldrig funnits någon i vårt lands politiska historia som varit så kränkande mot kvinnor, slog Trump fast under tv-debatten.

Enligt en källa till AP ska kvinnorna nu framträda med Trump på kampanjmöten och göra en rad tv-intervjuer. Flera Clintonmöten har i veckan avbrutits av deltagare som ropat "Bill Clinton är en våldtäktsman".

Man kan tänka sig att förhoppningen är att påståendena om övergrepp, som är kända sedan tidigare och inte har lett till några fällande domar, ska nå nya väljare. Unga kvinnor, som inte ens var födda eller var barn under Bill Clintons tid vid makten på 1990-talet.

"Som en bläckfisk"

I det korta perspektivet tycks det ha misslyckats. Under tv-debatten försäkrade Trump att han aldrig gått från ord till handling och begått övergrepp, ett uttalande som genast slog tillbaka på honom.

I veckan har New York Times återgett vittnesmål med två kvinnor som säger att han ofredat dem.

– Han var som en bläckfisk, med händerna över hela mig, sa en av dem.

Samtidigt anklagade en journalist på People Magazine honom för övergrepp.

Trump stämplade uppgifterna som "fabrikationer" på Twitter. Samtidigt signalerar hans kampanj att smutskastningen av Bill Clinton inte bara kommer att fortsätta utan också bli värre.

Trumplägret kommer nu, enligt AP, att göra Bill Clintons otrohetsaffärer och obevisade anklagelser om övergrepp till själva hjärtat av kampanjen under tiden som återstår.

Jämförs med Cosby

Trumps kampanjledare Stephen Bannon lovar att fler kvinnor snart ska träda fram med vittnesmål.

– Vi ska göra honom till Bill Cosby, sa han i veckan till Bloomberg News och syftade på skådespelaren som anklagats för övergrepp mot dussintals kvinnor.

Trumps chanser att vinna minskar just nu för varje opinionsundersökning som publiceras, något som lär göra angreppen än smutsigare.

– Trump vet att hans chanser att öka sitt stöd är nära noll, så hans enda verkliga möjlighet att vinna är att riva ner sin motståndare helt, säger Bill Galston på tankesmedjan Brookings Institution till ABC News.

"Kärnvapenkrig enda hoppet"

Eller, som Trumpkampanjens tidigare rådgivare Michael Caputo uttrycker det i en intervju med Washington Post:

– De måste starta ett kärnvapenkrig (mot Clintons). Det är deras enda hopp.

Men om anklagelserna fortsätter att slungas tillbaka mot Trump i samma takt som hitttills kan kärnvapenkriget mycket väl sluta med något annat.

En härdsmälta.

Och medan de båda 70-åriga männens påstådda sexövergrepp fortsätter att stå i centrum sjunker den amerikanska valrörelsen sjunker mot nya lågvattenmärken.

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater

ARTIKELN HANDLAR OM