Ny svensk studie: Lightläsk ger diabetes

Studien visar att det inte tycks spela någon roll om läsken är av "lightmodell" eller inte – diabetesrisken är lika stor ändå.
Studien visar att det inte tycks spela någon roll om läsken är av "lightmodell" eller inte – diabetesrisken är lika stor ändå.

Att dricka lightläsk har länge setts som ett hälsosammare alternativ till de mer traditionsenliga sockerchockerna. Men nu kan den bilden förändras, skriver Telegraph.

Enligt ny forskning från Karolinska institutet är lightläsk långt ifrån ofarlig. Josefin Edwall Löfvenborg har varit forskningsledare.

Hon berättar att resultatet överraskade.

– Vi blev förvånade över den ökade risken att utveckla autoimmun diabetes genom att dricka läsk, säger Edwall Löfvenborg till Telegraph.

Dubblar diabetesrisk

Studien, som omfattat 2 800 vuxna människor, visar att de som konsumerar minst två gånger 200 milliliter läsk om dagen – oavsett om det är lightversioner eller inte – dubblar risken att drabbas av latent autoimmun diabetes – en form av typ 2-diabetes, skriver Telegraph.

De flesta läsker säljs i 33-centilitersburkar, vilket innebär att det räcker med en och en halv burk om dagen för att hamna i farozonen.

– Att risken är lika stor oavsett om det är lightläsk eller inte var en mycket intressant upptäckt, säger Christine Williams, professor i näringsvetenskap vid universitetet i Reading, till Telegraph.

De ansvariga bakom studien konstaterar att mer forskning i området behövs.

– I framtiden planerar vi att undersöka vad som kan motarbeta de här riskerna, säger Josefin Edwall Löfvenborg.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN