ESA-landare på väg mot Mars – i 21 000 km i timmen

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: ESA

Moderskeppet har nu släppt Schiaparelli-landaren fri.

Efter 72 timmars kontrollerat störtande ska den landa på den röda planet för att söka efter tecken på liv.

– Det kommer bli den första framgångsrika Mars-landningen för Europa, vi måste hålla oss kalla, säger Michel Denis vid ESA.

Klockan 16.42, svensk tid, på söndagen började fallet mot Mars.

72 timmar senare ska Europeiska rymdorganisationen ESA och ryska Roscosmos landare nå ytan på planeten Mars.

Om landningen blir framgångsrik är det första gången som ESA lyckas nå den röda planetens yta, uppger BBC. Den 577 kilo tunga Schiaparelli-landaren faller nu mot Mars yta i en hastighet av 21 000 kilometer i timmen.

– Den är nu på väg mot en höghastighetskollision med Mars, vilket är lugnt för landaren. Den kommer ligga kvar på sin kurs för att genomföra en kontrollerad landning, säger Michel Denis, ansvarig för landning vid ESA, enligt BBC.

Utöver sin motor kommer landaren också använda sig av en fallskärm för att dämpa hastigheten.

– Det är väldigt viktigt att det går vägen. Det kommer bli den första framgångsrika Mars-landningen för Europa, vi måste hålla oss kalla, säger Michel Denis enligt International Business Times.

Ett av syftena med uppdraget är att, liksom tidigare Nasa-projekt, att söka tecken på liv på Mars. I det här fallet jagar landaren främst metangas, något som tidigare projekt sett tecken på. Landaren ska också utföra andra mätningar på ytan men det främsta målet är att testa ESA:s utrustning inför framtida försök att sätta en rörliga utforskarfarkost på planet, en så kallad ”rover”, skriver BBC.

 PLUS:  Rymdens gåtor

Publicerad: