Bilden av Sverige svartnar utomlands

NYHETER

UD vill motverka desinformation

Foto: Börje Thuresson

Sverige är inte längre paradiset på jorden – i alla fall om man får tro vissa utländska medier. Nu väcks kritik om felaktig användning av Sverige som avskräckande exempel.

Det visar en kartläggning som Dagens Nyheter gjort.

Glöm bilden av det välordnade välfärdslandet och de vackra landskapen. Sverigebilden i utländska medier har mörknat. Våldtäkter, ”no go-zoner” och okontrollerad invandring är allt vanligare inslag i dagens rapportering, enligt Dagens Nyheter. Bakom många av artiklarna och uttalandena står medier som Fox och Daily Mail.

Tidningen har tagit hjälp av sina egna utrikeskorrespondenter för att kartlägga hur den ändrade bilden och ibland rena desinformationen fått fäste. Sanna Björling, stationerad i USA, berättar att hon fick höra "märkliga saker" om Sverige under presidentkandidaten Donald Trumps valmöten.

– De kan säga saker som "Jag har hört att ni inte har någon kultur kvar" eller "Ni har helt öppna gränser, ni har tagit in miljontals syriska män helt utan kontroll” och "Har ni infört sharia?"

Vill nyansera bilden

Från länder som Ryssland, Ungern och Storbritannien kommer liknande rapporter.

– När myterna om Sverige väl fått fäste utomlands kan de användas av svenska personer och organisationer som gärna ger näring till föreställningen om ett land som slits isär. Dessutom kan de hävda att det är uppgifter som förtigs av våra medier och myndigheter, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid JMK.

Utrikesdepartementet försöker nu att skapa en mer nyanserad bild av Sverige och motverka desinformation.

– Utrikesministern har påpekat vikten av att motarbeta det, säger Karin Nylund på UD till DN.

ARTIKELN HANDLAR OM