Nytt bud i pilotstrejken

1 av 2
NYHETER

I dag återupptogs förhandlingarna mellan parterna i pilotstrejken. Vid klockan 17.00 ska de ta ställning till ett nytt bud från medlarna.

Samtidigt uppger SAS att 100 000 resenärer hittills drabbats av strejkkaoset.

Parterna i den pågående konflikten som lett till att 400 svenska SAS-piloter strejkar sitter nu i nya överläggningar. Klockan 17.00 ska parterna ta ställning till medlarens nya bud. Det skriver TT.

– Det stämmer att vi fått ett tredje bud. Vi sitter nu och läser igenom det, jag kan inte säga mer just nu, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS till TT.

Förhandlingarna har havererat vid två tidigare tillfällen då SAS tackat ja till medlarnas bud, men Svensk Pilotförening (SPF) tackat nej.

– Medlarna kallade parterna i morse och vi sitter nu i överläggningar, sa Gunilla Runnquist, medlare i konflikten, till Aftonbladet tidigare i dag.

Fler detaljer om de pågående samtalen vill hon inte lämna.

Gunilla Runnquist har lång erfarenhet av medling och sa i går att den här konfliken varit ovanligt tuff.

– Jag har varit medlare i tio år och det här avviker en del från vad jag varit med om tidigare, sa hon efter det att förhandlingarna strandat. 

Fredrik Henriksson är presschef på SAS.

– Vi har kontakt med medlaren, men kan inte kommentera förhandlingsläget i övrigt.

Vad har ni för förhoppningar på dagens förhandlingar?

– Vi hoppas att vi ska få en lösning så snart som möjligt, så snabbt det bara går, säger han.

SPF kan bara bekräfta för Aftonbladet att de har kontakt med medlaren.

240 avgångar ställs in i dag

Även i dag, tisdag, ställs 240 flygavgångar in och 25 500 resenärer får ta sig till sina tilltänkta destinationer på andra sätt.

SAS valde redan på måndagen att ställa in dagens 240 flighterna eftersom de inte kunde se att konflikten skulle hinna lösa sig. Under gårdagen sa båda parterna till Aftonbladet att de var beredda att förhandla, men det dröjde alltså till i dag för att få till stånd en överläggning.

Något som sticker ut i förfarandet kring strejken, som pågått sedan klockan 18 i fredags, är att charterflyg inte undantagits, något som annars kutym. Det är därför även många fritidsresenärer som drabbats hårt.

Parterna skyller på varandra, där SPF säger att de erbjudit SAS att charterflyg skulle undantas i utbyte mot något av kraven men att företaget tackat nej. SAS å andra sidan säger att de vädjat till facket om dispens men att  då ställt orimliga motkrav.

100 000 drabbade hittills

TT uppger att enligt SAS så har 100 000 av deras resenärer drabbats hittills av pilotstrejken.

– Hur många som sökt ersättning vet vi inte ännu, men vi vet att det just nu är 100 000 resenärer som vi måste hjälpa. Vissa vill att deras biljetter bokas om och andra vill ha återbetalning. Just nu gör vi allt för att hjälpa resenärer, säger Fredrik Henriksson, presschef SAS, till TT.

Utöver de många resenärer som drabbas så är konflikten mycket kostsam för företaget. Enligt Jacob Pedersen, analytiker på danska Sydbank, kan strejken kosta SAS tiotals miljoner varje dag.

– Det handlar om åtminstone nivåer på tvåsiffriga miljonbelopp, säger han till TT.

SAS själva har inte velat kommentera hur mycket strejken kostar SAS.

– Självklart är det en stor kostnad. Men vårt fokus just nu är att hjälpa de personer vars flighter ställs in, vad det kostar får vi räkna på efteråt, sa Fredrik Henriksson tidigare till Aftonbladet.

Texten uppdateras

ARTIKELN HANDLAR OM