Busch Thor ska delta i Pride – kritiseras av KD-politiker

1 av 2

avLinnea Carlén

NYHETER

KD-ledaren Ebba Busch Thor har tidigare meddelat att hon tänker delta i årets Prideparad i Stockholm.

Nu frågasätts hennes beslut av flera högt uppsatta partimedlemmar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ebba Busch Thor berättade nyligen att hon tänker gå i Pridetåget i sommar. Det skulle i så fall vara första gången en partiledare för Kristdemokraterna deltar.

– Jag gör det för att stå upp för frihet, alla människors lika värde och för att alla ska kunna se att det finns en möjlighet att bygga ett gott liv här i vårt land, sa hon till Aftonbladet i förra veckan.

Hon beskrev det samtidigt som ett viktigt personligt beslut, som hon öppnade för redan förra året.

– Men då var jag föräldraledig. I år är jag glad för möjligheten att få delta och visa tydligt att människovärdet är absolut. Det måste gälla överallt för alla.

”Står för annan agenda”

Busch Thors ställningstagande kom som en överraskning, även för riksdagsgruppen och partistyrelsen, skriver Sveriges Radio Ekot.

Enligt källor till Ekot ska hennes medverkan i tåget diskuterats under ett möte inför sommaruppehållet i tisdags.

Flera högt uppsatta KD-politiker ska då ha ifrågasatt hennes beslut. Ett av argumenten ska ha varit att arrangörernas värderingar går stick i stäv med Kristdemokraternas, exempelvis när det gäller familjepolitiken.

En av kritikerna är riksdagsledamoten Tuve Skånberg.

– Jag tycker att det är olämpligt. Pride och Pridetåget är ett demonstrationståg, knutet till RFSL, och det står för en annan agenda än vad Kristdemokraternas principprogram gör, säger Skånberg till Ekot.

Pridetåget går av stapeln den 30 juli. Statsminister Stefan Löfven, som även han ska gå med, välkomnade i samband med Busch Thors besked att en KD-ledare för första gången kommer att delta.

ARTIKELN HANDLAR OM