Brexit – Storbritannien lämnar EU

David Cameron avgår

Av: 

Joakim Magné

Ebba Thornéus

NYHETER

Storbritanniens premiärminister David Cameron avgår inom kort, meddelar han på en presskonferens utanför 10 Downing Street.

– Jag är inte rätt kapten för att ta det här landet vidare, säger han.

Det var en samlad men märkbart rörd premiärminister som mötte ett samlat pressuppbåd utanför 10 Downing Street under fredagsmorgonen.

– Det brittiska folkets har gjort ett val och den vilja måste respekteras. Vi ska vara stolta över att vi litar på folket när det gäller såhär viktiga frågor.

Behövs en ny ledare

Cameron förklarade att beslutet nu måste respekteras från alla sidor och även om Storbritannien har en parlamentarisk demokrati så var det viktigt att låta folket få säga sitt i den här frågan.

Han gratulerade även alla som deltog i lämna-kampanjen och sa att det nu inte fanns några tveksamheter om utfallet och att resultatet därmed kräver ett nytt ledarskap.

– Det brittiska folket har röstat för att lämna EU och landet behöver en ny ledare för att styra det i den riktningen. Jag älskar det här landet, och jag kommer att göra allt jag kan för att hjälpa till under de här veckorna men jag tror inte att jag är rätt kapten för att ta det här landet vidare.

Inga omedelbara förändringar

Cameron förklarade att landet klarat av många stora utmaningar under hans tid som premiärminister samt att han alltid trott på att konfrontera och inte ducka för stora förändringar.

– Jag har inte hållit något tillbaka utan har varit tydlig med att jag tror att Storbritannien är tryggare i EU. Jag är stolt och hedrad över att ha varit premiärminister i det här landet under sex år, men nu behövs ett nytt ledarskap. Ett starkt, beslutsamt och engagerat sådant.

Han förklarade även att Storbritanniens ekonomi är stark och att det inte kommer att bli några omedelbara förändringar för EU-medborgare som bor i Storbritannien eller utomlands.  Inte heller när det gäller utrikesresor samt export av varor och tjänster.

Boris Johnson förhandstippad

Drottningen har enligt premiärministern själv meddelats om hans beslut under fredagsmorgonen. Han meddelade även att han kommer att sitta kvar tills vidare, och avgår i samband med Tories partidagar i oktober och partiet bör få en ny ordförande. Hans efterträdare kommer att få uppdraget att aktivera artikel 50, Lissabonfördragets paragraf om ett utträde ur unionen.

– Förhandlingarna måste ske med en ny premiärminister.

Londons tidigare borgmästare Boris Johnson, och en av de främsta brexitförespråkarna, är favorittippad som Camerons efterträdare enligt spelbolaget Ladbrokes, rapporterar Reuters.

ANNONS

Hos Cellbes hittar du trendsäkert mode i alla storlekar! Fynda bland nyinkomna produkter och aktuella kampanjer.

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Brexit – Storbritannien lämnar EU

LÄS VIDARE

Så påverkas din ekonomi av brexit

ÄMNEN I ARTIKELN

Brexit – Storbritannien lämnar EU