Kinas jätteteleskop ska hitta liv i rymden

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag invingdes FAST – Himlens öga.

Det är stort som 30 fotbollsplaner, Kinas radioteleskop som ska leta efter tecken på liv i rymden.

Nästan 10 000 människor har tvingats flytta för att ge plats åt jättedisken.

Efter 14 års beräkningar och planering samt fem års intensivt byggande i dalgången i sydvästra Kina så är världens största radioteleskop med en disk färdigt.

I dag invigdes FAST-teleskopet, eller Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope som det egentligen heter. Själva disken i teleskopet mäter alltså 500 meter i diameter och består av en ensam disk, rapporterar flera internationella medier.

Bygget har kostat 1,2 miljarder yuan (1,5 miljarder kronor).

FAST, eller Himlens öga som det också kallas, kommer göra det möjligt för astronomer att leta efter tecken på utomjordisk liv ännu längre bort från Jorden än vad som tidigare varit möjligt, genom att kunna snappa upp signaler från intelligent liv.

Möts av protester

Men alla har inte omfamnat det nya teleskopet. Nästan 10 000 människor har flyttats på av kinesiska myndigheter för att ge plats åt FAST, trots att man förlade arbetet till ett område som beskrivs som glesbefolkat.

De som tvingats till flytta har fått bidrag på omkring 15 000 kronor.

Teleskopet är inte det första stora byggprojekt som tvingat kineser att flytta. Hundratusentals personer har fått stryka på foten för att ge plats åt dammar och kanaler, ofta med högljudda protester mot både byggena och kompensationen som ansetts för låg, rapporterar Al Jazeera.

Publicerad: