Säkerhetspolis kräver tidning på 15 miljoner

Av: TT

Publicerad:
Danska underrättelsetjänsten kräver 15 miljoner i skadestånd från tidningen Politiken för att ha gett ut boken "Sju år för PET".
Foto: DRESLING JENS
Danska underrättelsetjänsten kräver 15 miljoner i skadestånd från tidningen Politiken för att ha gett ut boken "Sju år för PET".

15 miljoner kronor och fyra månaders fängelse till den ansvariga utgivaren. Det är vad den danska polisens underrättelsestjänst kräver från tidningen Politiken. PET menar att tidningen skadat dess arbete och utsatt flera personer för fara.

Rättegången mot Poltiken startade under måndagen, men fallet börjar 2016 när Politiken väljer att ge ut den kontroversiella boken "Sju år för PET".

I boken berättar den tidigare PET-chefen Jakob Scharf om sin tid som chef för underrättelsestjänsten. Men boken uppskattas inte av PET som kräver att den stoppas innan den ges ut.

Respektlöst

Byretten i Köpenhamn, motsvarande tingsrätten, förbjuder både förlaget och författaren Morten Skjoldager att ge ut boken.

Senare utvidgas förbudet till att även innefatta mediehuset som ger ut Politiken och alla exemplar av boken beslagtas hos landets bokhandlare.

Dagen efter förbudet ger Politiken ut boken som en del av sin helgbilaga.

– Det är respektlöst mot rättssamhället och domstolarna, och det måste vi straffa hårt, säger åklagare Henrik Nedergaard Thomsen under rättegången.

Nekar till brott

Men Politiken har en annan syn på saken. Som ansvarig utgivare är Christian Jensen ansvarig för vad tidningen publicerar. Han menar därför att inte han kan straffas eftersom utgivningsförbudet var riktat mot mediehuset, inte mot honom.

– Jag ansåg inte att Politiken omfattades av förbudet, säger han i rätten.

Advokat Martin Dahl Pedersen, som representerar både tidningen och Jensen, menar dessutom att kravet på skadeståndet är för högt. Han hänvisar till att det i liknande fall aldrig betalats större skadestånd än 50 000 danska kronor.

Parallellt med rättegången mot Politiken pågår också en rättegång mot Jakob Scharf. Han anklagas för brott mot tystnadsplikten, något han nekar till.

Domen mot Politiken och Jensen väntas 18 januari.

Publicerad: