Gaza

Säkerhetsrådet diskuterade Gazavåld

avTT

Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Palestinier inspekterar skadorna på en tv-stationsbyggnad. Arkivbild.

Det blev ingen överenskommelse om hur FN:s säkerhetsråd ska hantera det upptrappade våldet i Gazaremsan under rådets möte i New York under tisdagen, uppger diplomater.

Mötet hölls på begäran av Kuwait och Bolivia med anledning av den värsta krisen i området sedan Gazakriget 2014.

Palestinas ambassadör Riyad Mansour säger att rådet var "paralyserat" och "inte lyckades att ta på sig ansvaret" att agera för att få ett slut på våldet.

– Det finns ett land som inte tillåter diskussion i rådet, säger Mansour efter mötet, och syftar på USA under president Trumps ledning.

FN:s säkerhetsråd har inte gjort något uttalande om krisen. Ett sådant skulle kräva att alla 15 rådsmedlemmar är överens.

Enligt Kuwaits ambassadör Mansour al-Otaibi var de flesta överens om att säkerhetsrådet borde agera, men inget beslut fattades.

Palestinska militanta grupper, bland dem Hamas, uppgav i ett uttalande under tisdagen att en vapenvila slutits efter medling av Egypten. Grupperna säger att de kommer att respekterar vapenvilan så länge Israel gör det.

Över 400 raketer har skjutits från det palestinska territoriet under måndagen och tisdagen. Israeliska militärflygplan, helikoptrar och stridsvagnar har svarat med att attackera ett hundratal mål i Gaza.

ARTIKELN HANDLAR OM