Kongressledamot slog reporter – får terapi för sin ilska

Foto: GREG GIANFORTES KAMPANJ
NYHETER

Den republikanske kongressmannen Greg Gianforte från Montana polisanmäldes efter att han slagit till The Guardian-reportern Ben Jacobs under delstatsvalet i maj.

Gianforte döms nu till sex månaders villkorlig dom – däribland 20 timmars terapi för att hantera sin ilska.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Det var den 24 maj, dagen före valet till kongressen, som republikanen Greg Gianforte från Montana fick en fråga om USA:s sjukvårdssystem av The Guardian-journalisten Ben Jacobs

Frågan fick dock Gianforte att se svart, och han gick till attack mot Jacobs som fick slag på kroppen och sina glasögon förstörda.

Polisanmäldes för misshandel

Händelsen som fångades upp av Jacobs bandspelare försatte Gianforte i en jätteskandal bara timmar innan vallokalerna öppnades och Gianforte polisanmäldes även av Jacobs.

Trots det vann Gianforte valet om vem som skulle fylla den tomma stolen i representanthuset efter att Ryan Zinke utnämnts till inrikesminister av president Trump.

Dock undkom Gianforte inte rättvisan och på måndagen föll domen – sex månaders fängelse villkorligt, 40 timmars samhällstjänst och 20 timmars terapi för att hantera sin ilska.

”Blir stark talesperson för pressfrihet”

Gianforte har vid upprepade tillfällen bett Jacobs om ursäkt, bland annat i sitt vinsttal på valnatten. Gianforte har även skänkt 50 000 dollar till pressfrihetsorganisationen CJP.

– Jag är övertygad om att han blir en stark talesperson för pressfrihet, ska Jacobs ha sagt i rättssalen när domen föll enligt nyhetsbyrån Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM

Montana