Nordkorea fortsätter provocera USA

Efter attackhotet mot Guam och hånen mot Donald Trump fortsätter Nordkorea att provocera.

I en färsk propagandafilm ses tusentals nordkoreaner marschera genom huvudstaden Pyongyang – till synes enade mot amerikanerna.

En man säger att han är redo ”att bli kärnvapenstridsspetsen ... som skickas mot USA”.

Med knutna nävar i luften och plakat marscherade tusentals nordkoreaner genom de centrala delarna av huvudstaden Pyongyang på onsdagen. De skrek slagord riktade mot USA.

”Tio miljoner hjärtan brinner i sitt löfte att försvara faderslandet till döden”, stod det på en banderoll, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi kan inte tolerera den grupp vargar som försöker ta ifrån oss vår självständighet, säger en nordkorean i ett videoklipp som AFP publicerar.

Mannen fortsätter:

– Om vår store ledare, kamrat Kim Jong-un, ger ordern, kommer jag att bli kärnvapenstridsspetsen på den interkontinentala ballistiska robot som skickas mot USA, ondskans näste.

”På väg att bli senil”

Manifestationen kommer samtidigt som Nordkorea hotar att slå till mot den amerikanska ön Guam, och det eskalerande ordkriget med USA:s president Donald Trump.

Trumps numera välkända ord om ”eld och ursinne” fick ett beskt nordkoreanskt svar.

– Det går inte att ha en ordentlig dialog med en kille som saknar förstånd och som är på väg att bli senil, sa general Kim Rak Gyom till den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

Detaljerad plan

I motsats till Donald Trumps luddiga ordval har Nordkorea i stor detalj förklarat hur ett eventuellt anfall mot Guam skulle gå till. Planen uppges i nuläget innebära att fyra robotar skjuts i båge över Japan, med sikte på vattnet runt den amerikanska ön.

Guam är ett autonomt territorium i Stilla havet där USA har betydande strategiska militärresurser – bland annat en flygbas med långdistansbombplan, stridsflygplan och ubåtar samt ett robotförsvar.

Klar i mitten av augusti

En färdig attackplan ska vara klar i mitten av augusti, enligt den nordkoreanska militären.

Professor Yang Moo-Jin vid sydkoreanska Seouls universitet för nordkoreanska studier säger till AFP att den höga detaljnivån i uttalandet om planen är ovanlig.

– Nord verkar säga att det man planerar att genomföra ryms inom internationell rätt. Därför kan det inte uteslutas att Nordkorea gör verklighet av planen, säger han.

Japan redo skjuta ner robotar

Itsunori Onodera, Japans försvarsminister, förklarade inför parlamentet på torsdagen att landet är redo att skjuta ner eventuella robotar från Nordkorea. Det kan göras inom ramen för den ”kollektiva självförsvarsrätten” eftersom ett angrepp mot en allierad som USA även vore ett hot mot Japan, skriver AP.

Onoderas uttalande understryker landets växande militära roll i regionen. En ny lag från förra året möjliggör för Japan att inte bara besvara attacker mot det egna landet utan också mot allierade.

Nordkoreanska robotar kan förstöras av japanska anti-robotkryssare.

Sydkoreas nationella säkerhetsråd uppmanar Nordkorea att sluta provocera och återvända till förhandlingsbordet, skriver Yonhap.

Publisert:

LÄS VIDARE