Amnesty: Slaget om Mosul ”en katastrof” för civila

Slaget om Mosul slutade som väntat med ett nederlag för terrorsekten IS.

Men priset blev extremt högt.

Enligt en ny rapport från Amnesty begick båda sidor i konflikten grova övergrepp mot civilbefolkningen, som kan utgöra krigsbrott.

Det var i söndags som irakiska regeringen utropade seger över IS i staden Mosul.

– Premiärminister Haider al-Abadi har anlänt till den fritagna staden Mosul och har gratulerat de heroiska soldaterna och det irakiska folket för den stora segern, skrev regeringen i ett uttalande.

Framgångarna för anti-IS-styrkorna på marken har lyfts fram som en seger för den amerikanska taktiken att utbilda lokala styrkor och bistå dem med massiva bombanfall, istället för att sätta egna trupper på marken.

Ett barn står redo för att hämta vatten i flyktinglägret Khazer, 3 mil utanför Mosul.
Ett barn står redo för att hämta vatten i flyktinglägret Khazer, 3 mil utanför Mosul.

Men priset för att återta Mosul, som IS ockuperat sedan 2014, hade ett nästintill ofattbart högt pris.

I en ny rapport från Amnesty beskrivs slaget om Mosul som en ”katastrof för de civila”. Genom intervjuer med boende i västra Mosul under januari till maj i år kan de konstaterar att hundratals – om inte tusentals – civila dött som en följd av striderna.

  • När offensiven mot Mosul började i oktober 2016 tvingade IS in tusentals människor i områden som man kontrollerar, i syfte att använda dem som mänskliga sköldar. De har också förhindrat folk från att fly genom att barrikadera deras hem och satt bomber på dörrarna.
  • Terrorsekten har utöver det avrättat tusentals civila, bland annat genom att hänga dem i elstolpar. “Vi hade inget val. Om du stannade dog du av striderna. Om du försökte fly skulle IS fånga dig och döda dig, och hänga din kropp från elstolpar som en varning. Fyra av mina grannar greps när de försökte fly och hängde kvar i dagar”, säger Mosul-bon Hasan till Amnesty.
  • Amerikanskt bombflyg och regimtrupper har bombat och skjutit rakt in i civila områden, med tusentals dödsoffer som följd. I mars dog 105 civila i ett bombanfall mot en byggnad i Mosul, där endast två IS-krypskyttar befann sig.
  • Shiamuslimska miliser som slåss på Iraks armés sida har systematiskt torterat och dödat misstänka IS-terrorister såväl som sunniarabiska civila.

Hur många som dödats i slaget om Mosul kommer vi nog aldrig att få reda på. Men enligt sajten Airwars som övervakar dödsfall från bombflyg dog över 3 700 människor – bara mellan den 19 februari och 19 juni i bombattacker.

Amnestys personal har dokumenterat 45 attacker som totalt dödat 426 civila. I rapporten konstaterar man att båda sidor sannolikt gjort sig skyldiga till krigsbrott.

– Omfattningen av dödsoffer under den militära operationen för att ta tillbaka Mosul måste omedelbart erkännas på de högsta nivåerna regeringarna för Irak och den USA-ledda koalitionen, skriver Amnestys Lynn Maalouf.

Även priset för de irakiska trupperna har varit ofantligt högt. Enligt amerikanska beräkningar förlorade man 40 procent av alla sina soldater i offensiven mot Mosul.

Publisert:

LÄS VIDARE