Uppgifter: Nordkorea kan bestycka robotar med kärnvapen
Nordkorea har tagit fram en liten kärnvapenstridsspets som får plats i en långdistansrobot, rapporterar Washington Post med hänvisning till en hemligstämplad myndighetsrapport.
Med det har diktaturen tagit ett betydande kliv mot att bli en fullfjädrad kärnvapenmakt.
Nu kommer USA:s president Donald Trump med en varning.
– De kommer att mötas av eld och ursinne, säger han på en kort pressträff.
Amerikansk underrättelsetjänst har uppgifter om att Kim Jong-uns Nordkorea lyckats utveckla en minimal kärnvapenstridsspets som får plats i en robot. Bedömningen görs i en hemlig analys som slutfördes i slutet av juli, skriver Washington Post.
Uppgifterna spär på en redan extremt spänd situation på Koreahalvön. Den amerikanske presidenten Donald Trump kommenterade saken senare på tisdagen.
– Nordkorea gör bäst i att inte hota USA mer. De kommer att mötas av eld och ursinne av ett slag som världen aldrig tidigare sett, säger han till journalister på sin golfklubb i Bedminster, New Jersey, enligt CNN.
– De kommer att mötas av eld, ursinne och kraft av ett slag som världen aldrig tidigare sett.
Runt 60 kärnvapen
Nordkorea har i år intensifierat sina provskjutningar av ballistiska robotar. Enligt en sammanställning som CNN gjort har landet avfyrat 18 robotar i samband med tolv olika test sedan februari i år.
Syftet är att ta fram interkontinentala kärnvapenbärande robotar som kan nå det amerikanska fastlandet.
Enligt underrättelseanalysen besitter Nordkorea i dag runt 60 kärnvapen totalt, skriver Washington Post. Andra bedömningar gör gällande att det är betydligt färre.
FN-sanktioner
Tidningen har fått delar av dokumentet uppläst för sig och slutsatserna i analysen har bekräftats av två myndighetskällor.
Enligt rapporten är det oklart om Nordkorea ännu testat den mindre sortens kärnvapenstridsspets.
Nyligen beslutade ett enigt FN:s säkerhetsråd att införa ytterligare sanktioner mot Nordkorea. Syftet är att skada landets ekonomi och strypa inflödet av utländsk valuta – pengar som befaras gå till Nordkoreas kärnvapenprogram.