Hård intern kritik mot Donald Trump

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Kritiken mot Donald Trumps uttalanden efter terrordådet i Charlottesville fortsätter.

Några av de mest högljudda rösterna kommer från det egna partiet.

”Genom sina uttalanden i går tog president Trump ett steg bakåt”, säger den tunge republikanske senatorn Lindsey Graham i en kommentar.

Samtidigt fördömer de tidigare presidenterna Bush det rasistiska hatet i ett gemensamt uttalande.

1 av 2 | Foto: Ralph Freso / AP TT NYHETSBYRÅN
Tidigare republikanske presidentkandidaten John McCain.

President Donald Trump har kritiserats hårt för sin oförmåga att entydigt fördöma terrordådet i Charlottesville i delstaten Virginia i helgen – då en bilförare körde in i en grupp motdemonstranter vid en vit makt-manifestation. Heather Heyer, 32, dödades och flera skadades. James Alex Fields jr, 20, misstänks för attacken.

I stället för att helt ta avstånd talar Trump om att ”båda sidor” är skyldiga till våldsamheterna. Något som kritiserats både av företrädare för Demokraterna och Republikanerna.

De tidigare presidenterna George H W och George W Bush släppte på onsdagen ett gemensamt uttalande om det nazistiska våldet.

”Amerika måsta alltid avvisa rasism, anti-semitism och hat i alla dess former”, skriver far och son Bush.

De fortsätter med att citera USA:s konstitutions självständighetsförklaring.

”Alla människor är skapade lika. De har av sin skapare utrustats med vissa oförytterliga rättigheter. Vi vet att dessa sanningar är eviga, för vi har sett vårt lands anständighet och storhet.”

Nämner Trump vid namn

Tidigare presidenterna Bush tillhör de republikaner som inte nämner Donald Trump vid namn. Det gör däremot senatorn Lindsey Graham.

”Genom sina uttalanden i går tog president Trump ett steg bakåt genom att återigen antyda att det finns en moralisk likvärdighet mellan de nynazister och KKK-medlemmar som deltog i Charlottesville-manifestationen och människor som Heather Heyer. Jag, och många med mig, stöder inte denna moraliska likvärdighet”, säger han och fortsätter:

”Många republikaner accepterar inte och kommer att slå tillbaka mot idén att Lincolns parti har lagt ut välkomstmattan för världens alla David Dukes.”

David Duke har tidigare varit ledare för Ku Klux Klan.

Bar hakkorsflaggor

Den tongivande veteransenatorn John McCain har twittrat om saken.

”Det finns ingen moralisk jämvikt mellan rasister och amerikaner som står upp mot hat och rasism. USA:s president borde säga det.”

Marco Rubio, senator som slogs mot Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat förra året, berör det faktum att deltagarna i Charlottesville gjorde Hitlerhälsningar och bar hakkorsflaggor.

”De här grupperna använder samma symboler och argument som nazister och KKK, grupper som ansvarar för några av de värsta brotten mot mänskligheten någonsin”, skriver han på Twitter.

”Den här gamla ondskan”

Rubio tilltalar Donald Trump direkt:

”Herr president, du kan inte tillåta att förespråkare för vit överhöghet bara får delar av skulden”, skriver han och fortsätter:

”De här grupperna kommer, om de bara får halva skulden, se det som en seger. Vi kan inte tillåta den här gamla ondskan att återuppstå”.

Publicerad: