Här bevakar Kim Jong-un landets nya robottestet

avDaniel Nilsson, Joakim Magnå

”Har kapacitet att nå Los Angeles, Denver, och Chicago.”

Nordkorea har avfyrat ytterligare en ny robot – med en beräknad kapacitet att nå flera amerikanska städer.

På en film syns hur ledaren Kim Jung-un övervakar uppskjutningen som landet menar ska ses som en ”kraftig varning” riktad mot USA.

USA och Sydkorea har under fredagen gemensamt avfyrat flera SSM missiler som svar på Nordkoreas senaste test.

Foto: TT

Roboten ska ha avfyrats från den nordliga provinsen Jangang strax innan midnatt på fredagen japansk tid och flög i cirka 45 minuter, 1 000 kilometer långt på som mest 3 700 kilometers höjd – för att sedan slå ner i Japanska sjön inom Japans ekonomiska zon.

Både Japansk och sydkoreansk militär har bekräftat att en robot avfyrats och även USA:s försvarshögkvarter Pentagon registrerade roboten som uppges vara en interkontinental ballistisk robot – ICBM, enligt Reuters.

– Avfyrningen var väntad, säger Jeff Davis, talesperson för Pentagon.

Kim Jung-un bevakade uppskjutningen

Sent under fredagsnatten bekräftade Nordkoreas att landets robotuppskjutning varit lyckad och att det rörde sig om en interkontinental ballistisk robot.

På en film från uppskjutningen syns i sedvanlig ordning hur den nordkoreanske ledaren Kim Jung-un övervakar testet, som han menar ska ses som en ”kraftig varning” riktad mot USA och att landets vapenprogram är en ovärderlig tillgång som inte kommer att tas tillbaka.

Enligt AFP ska Jung-un även meddelat att det amerikanska fastlandet nu är inom räckhåll efter senaste missiltestet.

Kapacitet att nå Los Angeles

Roboten bedöms ha varit ännu kraftfullare än den som sköts upp den 4 juli, enligt Reuters, vilket var första gången som Nordkorea genomförde ett lyckat test av en interkontinental ballistisk robot – som experter uppskattade kunna nå den amerikanska delstaten Alaska.

Fredagens robot beräknas ha haft en teoretisk kapacitet att nå städer som Los Angeles, Denver och Chicago.

– Baserat på nuvarande data hade dagens robot lätt kunnat nå den amerikanska västkusten och en rad amerikanska städer, säger robotexperten David Wright till BNO News.

”Militära svarsalternativ”

Japans premiärminister Shinzo Abe säger, enligt nyhetsbyrån AP, att hans regering kommer att göra sitt ”yttersta för att upprätthålla det japanska folkets säkerhet”.

Abe meddelar att han har kallat till krismöte i nationella säkerhetsrådet.

– Det här visar tydligt att hotet mot vår nations säkerhet är allvarligt och på riktigt, säger han, enligt Reuters.

Även Sydkoreas president Moon Jae-in har sammankallat sitt nationella säkerhetsråd.

Den amerikanske generalen Joe Dunford och amiralen Harry Harris diskuterade på ett telefonmöte med den sydkoreanske generalen Lee Sun Jin olika ”militära svarsalternativ”, skriver AFP.

– Under samtalet uttryckte Dunford och Harris det benhårda engagemanget för alliansen mellan USA och Sydkorea, säger Greg Hicks, kapten och talesperson för Joe Dunford.

Tidigt under lördagsmorgonen, lokal tid, avfyrade USA och Sydkorea, i en gemensam militärövning, flera så kallade SSM missiler som svar på Nordkoreas senaste testskjutning.

Sydkorea vill skärpa FN-sanktioner

Moon Jae-in vill dessutom diskutera med USA om att utöka robotförsvarssystemet THAAD, skriver Reuters. Han vill även att FN:s säkerhetsråd ska ta upp frågan om nya och strängare sanktioner mot Nordkorea.

EU fördömer på fredagskvällen det senaste robottestet.

Avfyrningen kommer dagen efter att Nordkorea firat den så kallade ”Segerdagen” – årsdagen för Koreakrigets avslut.

Diktatorn Kim Jong-uns mål är att Nordkorea ska utveckla ballistiska robotar som kan nå det amerikanska fastlandet med kärnvapen. Robottesterna, som bryter mot en FN-resolution, har intensifierats under 2017. I flera fall har robotarna slagit ner i Japanska sjön.

Trump: ”USA fördömer det här testet”

USA:s president Donald Trump kallar Nordkoreas senaste testskjutning för ”en våghalsig och farlig åtgärd som kommer att isolera landet ytterligare” i ett uttalande under fredagskvällen, enligt TT.

”USA fördömer det här testet och avvisar regimens påstående att de här testen – och vapnen – garanterar Nordkoreas säkerhet. I själva verket har det motsatt effekt”, fortsätter Trump.

Han tillägger även att USA kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att trygga landet och skydda landets allierade i regionen.

ARTIKELN HANDLAR OM