Döms till livstids fängelse för mordet på Ramin, 23

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja

Publicerad:
Uppdaterad:

Ramin Sherzaj, 23, lade ut bilder där han kysser sin flickvän på Facebook. Gärningen ledde till raseri från släktingar och vänner till flickvännen.

Enligt Gävle tingsrätt ska det ha varit just de här bilderna som ledde till att 23-åringen mördades brutalt.

Nu döms kvinnan och ytterligare fem personer till livstids fängelse för mordet. Ytterligare en person döms till 14 års fängelse.

1 av 8 | Foto: POLISEN
Ramin Sherzaj, 23, hittades misshandlad och strypt vid en bäck.

En av de åtalade var vid mordtillfället under 21 och döms därmed till 14 års fängelse istället för livstid.

Gävle tingsrätt anser att de sex dömda personerna förde bort Ramin Sherzaj med våld. Syftet ska enligt tingsrättens dom ha varit att döda honom.

Gärningsmännen ska enligt tingsrätten ha misshandlat och sedan strypt honom.

I domen står det att det finns så många försvårande omständigheter att straffet inte kan bli lindrigare än fängelse på livstid.

Till exempel att mordet föregicks av bortförandet av offret. Gärningen var noga planerad och brottet präglas av förslagenhet, det vill säga, list.

Tingsrätten friar de två personer som misstänktes för medhjälp till människorov och mord respektive skyddande av brottsling.

La upp kyssbilder på Facebook

Ramin träffade en jämnårig kvinna 2015 på en kurs. Kvinnan var då fortfarande gift, och kontakten ledde till bråk mellan Ramin, kvinnan och hennes make. Flera av bråken ledde till polisanmälan.

I ett polisförhör berättade Ramin att han var rädd att både han och kvinnan skulle dödas.

Kvinnan lämnade sin man och paret inledde ett stormigt förhållande.

När förhållandet tog slut lade Ramin upp en fejkprofil på Facebook med bilder där de kysstes. Han skickade vänförfrågningar till både hennes släkt och hennes exmans släkt.

”Dansade på hans kropp”

Tingsrätten skriver i sin dom att fotografierna på 23-årige Ramin och kvinnan som spreds till släktingar ska ha utlöst mordet.

"Enligt tingsrättens bedömning var det spridningen av fotografiet/fotografierna som var det avgörande motivet för att döda (offrets namn) och det stämmer väl överens med vad som framkommit om synen på familjens och den äkta mannens upprättande av sin heder."

Under förhören med de nu livstidsdömda personerna – däribland kvinnan och två bröder till henne – framkom att gärningsmännen ska ha ”dansat” på Ramins kropp efter att ha mördat honom. Enligt tingsrätten är det sannolikt att detta inträffat, med tanke på de revbensskador som Ramin hade.

Samtliga sex dömda personer döms också till att betala skadestånd till de personer som är målsägande i fallet.

Texten uppdateras.


Publicerad:

LÄS VIDARE