Ludvika

Byggarna störtade när ställningen gav vika: ”En galen situation”

Av: 

Petter J Larsson

NYHETER

LUDVIKA.

Nästan all betong hade hällts i formen på bygget.

Då kollapsade byggnadsställningen – och 12 arbetare skadades.

– Någon har räknat fel så att byggnadsställningen inte höll emot betongen, säger arbetsledaren Lukasz.

De sista arbetarna från Skanskas underleverantör lämnade olycksplatsen i Ludvika vid 18.30-tiden på torsdagskvällen. Flera av dem med stora skrapsår som plåstrats om. Många fortfarande smutsiga av torkad betong.

Tolv personer hade skadats, sex av dem allvarligt, när en byggnadsställning vid en järnvägsbro i centrala Ludvika kollapsat vid 14-tiden på torsdagen.

”Byggnadsställningarna gav vika”

Betongföretagets platschef Lukasz berättar att byggnadsställningarna plötsligt gett vika när de hällt i betongen.

– Det var ett svenskt företag som ansvarade för byggnadsställningarna som håller uppe formen man gjuter betongen i och så som jag ser det så måste någon ha kalkylerat det fel för vi gjorde inte något fel, vi följde planen och schemat. Kollar man på byggnadsställningen så höll det helt enkelt inte emot betongen, säger han.

– Vi hade hällt i 75 procent av all betong, vilket innebär att det inte handlade om några jättestora mängder.

”Arbetare sjönk i betongen”

Enligt Lukasz var det mellan 16 och 17 personer samt några arbetare från ett annat företag på plats när byggnadsställningen plötsligt gav vika och arbetarna från hans företag föll rakt ner i betongen.

– Alla hamnade under betongen och vi hade stora problem med att dra upp alla våra arbetare ur betongen för de sjönk ner i den och några kantbalkar höll dem uppe. Det var en galen situation, säger Lukasz.

– Huvudramen föll ner och alla var på bron. Detta är min bild men utredningen har börjat så vi får se vad de kommer fram till.

Glad att kollegorna är vid liv

Han berättar att han aldrig varit med om något liknande under sina 20 år som betongingenjör i Sverige. Under fredagen kommer polisens tekniker att påbörja en utredning om arbetsplatsolycka på plats.

Nu ska han åka runt på sjukhuset och titta till sina kollegor. Enligt Lukasz rör det sig om skadade ryggrader, brutna ben och armar samt skallskador.

– Jag är väldigt glad över att alla våra arbetare fortfarande är vid liv även om 10-11 killar är på sjukhus. De är i ett väldigt dåligt tillstånd, några av killarna, men de är fortfarande vid liv, säger han.

Aftonbladet har sökt företaget som arbetat med ställningarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Brobygge har rasat över järnväg – flera skadade

ÄMNEN I ARTIKELN

Ludvika

Arbetsplatsolyckor