UD bekräftar: 20-årig svensk man död på Kos

NYHETER

En svensk man i 20-årsåldern har dött i jordskalvet på Kos, det bekräftar UD.

– Vi kan bekräfta att en svensk man i 20-årsåldern, hemmahörande i Mellansverige, har avlidit efter jordbävningen på Kos, säger Sofia Karlberg, presschef på UD.

1 av 6

En svensk man i 20-årsåldern har dött i jordbävningen som slog till mot Grekland och Turkiet under natten till fredagen.

– Vi kan bekräfta att en svensk man i 20-årsåldern, hemmahörande i Mellansverige, har avlidit efter jordbävningen på Kos, säger Sofia Karlberg, presschef på UD, till Aftonbladet.

Mannens anhöriga är underrättade.

Flera skadade

Enligt grekiska myndigheter är det sammanlagt två personer som avlidit i jordbävningen. Enligt grekiska Skai är det även en 39-årig turkisk man som avlidit. 

Hundratals personer uppges ha skadats vid skalvet och enligt samma grekiska nyhetssajt är fem personer allvarligt skadade, varav två uppges vara svenskar. De skadade har flugits med helikopter till sjukhus på Kreta.

UD bekräftar att det finns svenskar bland de skadade.

– Vi kan bekräfta att enstaka svenskar är skadade och förda till sjukhus, men vi kommenterar inte skadorna närmare, säger Sofia Karlberg. 

Flera efterskalv

Skalvet, med epicentrum i Medelhavet, nådde en magnitud på 6,7. Det följdes av flera efterskalv som fortsatta undermorgonen. Svenska Mauri Heikkilä berättar för Aftonbladet hur han först väcktes av jordbävningen och sedan hade svårt att sova igen eftersom marken inte slutade vibrera.

Aftonbladet TV har pratat med seismologen Reynir Bödvarsson som säger att det inte är särskilt sannolikt med flera stora skalv.

▪▪ Artikeln uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM