Hur mycket visste presidenten?

avWolfgang Hansson

NYHETER

Den avgörande frågan alla ställer sig är: Vad visste presidenten – och när?

Hur troligt är det att varken hans son, svärson eller kampanjgeneral har nämnt den ryska advokatens erbjudande för Donald Trump?

Svaren avgör presidentens framtid.

Efter att Rysslandsspåret för första gången trängt ända in i Trumps familj ägnar den sig nu åt att försöka kontrollera skadeverkningarna.

Trump Jr ställde i går upp i en intervju för den mest Trumptrogna tv-kanalen, Fox News.

Där förklarade han att mötet med den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja var så otroligt oviktigt att han knappt kom ihåg det.

Frågan inställer sig då: Om mötet med den ryska advokaten var så oviktigt som Trump Jr påstår, hur kommer det sig då att han tyckte att både kampanjgeneralen Paul Manafort och presidents svärson Jared Kushner behövde närvara? Detta mitt i en oerhört hektisk period när det stod klart att Donald Trump skulle bli det republikanska partiets kandidat.

Skyddar pappa

I samma intervju försäkrar Trump Jr att hans pappa inte visste något om mötet. Den försäkran smäller tyvärr inte särskilt högt i sammanhanget. Att han vill skydda sin pappa till varje pris tas för givet.

Det framstår inte som osannolikt att Trump Jr, Kushner eller Manafort skulle ha nämnt för presidentkandidaten att det fanns ett erbjudande från en rysk advokat med kopplingar till Kreml om att presentera komprometterande material om Hillary Clinton. Det tillhör ju inte direkt vanligheterna i en amerikansk presidentvalskampanj att en fientligt sinnad nation erbjuder smuts om en av kandidaterna.

Trump Jr svarade att ”jag älskar det om det stämmer”.

Under galgen

Trump Jr har valt att offentliggöra e-postkonversationen med Rob Goldstone, familjens bekant som erbjöd sig ordna mötet med den ryska advokaten. Men han gjorde det först efter att New York Times meddelat att de hade hela e-postväxlingen och skulle publicera den.

Det som ska se ut som öppenhet sker under galgen.

Donald Trump Jr är affärsman snarare än politiker. Man kan lätt föreställa sig att han inte insåg hela vidden av risker med att träffa den ryska advokaten. Att han inte förstod den potentiella politiska sprängkraften i att tacka ja till ett möte som han i förväg visste var en del av en främmande nations försök att hjälpa hans pappa att vinna valet.

Men någon i trion närvarande på mötet borde ha ställt sig den frågan.

Nya frågor

Avslöjandet om mötet med den ryska advokaten bevisar att Trumpkampanjen var beredd att ta emot hjälp från Ryssland för att vinna mot Hillary Clinton. Det kan bli en rättssak.

Det som fortfarande är höljt i dunkel är hur mycket Donald Trump visste.

Hittills har presidenten envist förnekat och förlöjligat misstankarna att det skulle ha förekommit något samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland i syfte att vinna valet. Han har sparkat förre chefen för FBI James Comey för att denne fortsatt att utreda det så kallade Rysslandsspåret.

Nu inställer sig nya frågor om hur mycket Trump visste. Var det verkligen ingen som nämnde mötet med den ryska advokaten för honom?

Det tog ett halvår efter att Donald Trump flyttade in i Vita huset innan mötet med den ryska advokaten avslöjades. Finns det fler möten mellan Trumpkampanjen och ryska företrädare som vi ännu inte känner till?

Donald Trump har varit ovanligt tyst efter de senaste avslöjandena. Hans enda kommentar hittills har varit att kalla äldste sonen "en bra person som älskar sitt land".

Ingen ”smoking gun”

Det senaste avslöjandet har fått demokraterna att åter lufta anklagelser om mened och högförräderi. Även en del republikaner uttrycker oro.

Men för att ställa presidenten inför rätta krävs att åtminstone flera dussin republikanska kongressmän är beredda att rösta för riksrätt. Där är vi definitivt inte än.

Ändå går det inte att undvika jämförelser med Watergate-affären som fällde Richard Nixon. Nya avslöjanden kommer hela tiden. Var för sig utgör de ingen ”smoking gun”, men sammantaget bildar de till slut ett mönster som inte går att bortse från.

Inget säger att utgången blir densamma för Trump som för Nixon. Men presidenten borde känna allvarlig oro. Om inte annat för att de ständigt nya turerna i Rysslandsspåret undergräver hans auktoritet och försvårar hans arbete som president.

Trump Jr erbjöds smutisig info om Clintons kampanj 01:08