Expert: Han kan dömas även om kroppen aldrig hittas

Av: Maja K Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Uppfinnaren Peter Madsen sitter häktad misstänkt för att ha vållat Kim Walls död.

Trots att någon kropp inte har hittats.

Men även om kroppen aldrig återfinns är det fullt möjligt att han döms ändå, enligt Kurt Kragh, tidigare kriminalkommissarie i Danmark.

1 av 4 | Foto: BAX LINDHARDT / Scanpix Denmark
Peter Madsen efter att ubåten sjunkit.

Frågorna är fler än svaren i de senaste dagarnas ubåtsdrama i Öresund. En person är fortfarande försvunnen och en annan person sitter häktad misstänkt för vållande av annans död.

Peter Madsen häktades i lördags misstänkt för att oavsiktligt dödat Kim Wall, efter att de gett sig ut i Madsens ubåt på torsdagskväll.

Kim Wall är fortfarande försvunnen och polisen har ett stort sökpådrag på land, i vattnet och med flyg.

”Kan dömas även om inte kroppen hittas”

Den tidigare kriminalkommissarien Kurt Kragh menar att det är fullt möjligt att dömas även om kroppen inte hittas.

– Det bästa exemplet är mordet på en homosexuell på Enø 2010. Då två män dömdes för mord trots att det inte fanns något lik, någon brottsplats eller några vittnen, säger Kurt Kragh till BT.

Kragh menar att det handlar om att polisen måste skaffa bevis för en serie av sammanträffanden och indicier för att kunna få den misstänkte dömd.

Misstänks sänkt ubåten avsiktligt

Efter att den tekniska undersökningen av ubåten gjorts på söndagen, hade polisens misstankar om att ubåten sänkts avsiktligt stärkts.

Något som Kurt Kragh håller med om.

– För mig är det inget tvivel om att hans förklaring om att det skulle vara ett tekniskt fel som orsakat att ubåten plötsligt sjönk inte håller, säger han till BT och berättar att den tekniska undersökningen av ubåten är av stor vikt.

– De kommer att undersöka vad som var orsaken till att ubåten sjönk, om det var avsiktligt så stärks misstankarna mot honom. Varför skulle han sänka den?

1 av 24 | Foto: ANDREAS BARDELL
Publicerad:

LÄS VIDARE