Uppgifter: Borgs skandalfest började med försvarsbråk

Anders Borg fick lämna flera tunga uppdrag efter fylleskandalen – men i helgen var han tillbaka bland kändiseliten när Kinnevik-ordföranden Cristina Stenbeck firade 40.

Samtidigt kommer nya uppgifter om vad som hände på den urspårade festen på Husarö.

– Direkt när han kom dit så hamnade Anders Borg i ett bråk om försvaret och politik med en man som har en topposition i näringslivet. Båda såg väldigt irriterade ut, säger en uppgiftslämnare.

Anders Borg.
Anders Borg.

”I en situation med stor uppmärksamhet i media väljer jag att lämna mina uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima av omsorg om bolagen”.

Så skrev den tidigare moderate finansministern Anders Borg på Facebook den 5 augusti.

Sedan dess har han inte kommenterat den uppmärksammade festen på Husarö i Stockholms skärgård i slutet av juli.

Trots att han fått gå från prestigeuppdraget på investmentbolaget Kinnevik var Borg inbjuden när företagets ordförande Cristina Stenbeck i största hemlighet firade 40 i helgen. Även den festen ägde rum i skärgården. Bland gästerna fanns kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Ex-ministern kom i sällskap med fästmön Dominika Peczynski. På en bild som Svensk Damtidning publicerat syns hur paret lämnar tillställningen sent på natten.

Bråkade om försvarspolitik

Under veckorna som gått sedan fylleskandalen på Husarö har Aftonbladet varit i kontakt med ett flertal nya uppgiftslämnare som deltog på festen.

De ger en samstämmig bild av att Anders Borg var på mycket dåligt humör redan då han och Dominika Peczynski anlände vid 20-tiden. Då hade tillställningen varit igång i flera timmar. Flera gäster var där tillsammans med sina barn.

– Han klagade över att han tvingats gå dit och var allmänt otrevlig, säger en källa.

Flera personer uppger för Aftonbladet att Anders Borg redan tidigt på kvällen hamnade i bråk med en man som var hög tjänsteman åt den förra Alliansregeringen och nu är chef på ett större företag.

– Direkt när han kom dit så hamnade Anders Borg i ett bråk om försvaret och politik med en man som nu har en topposition i näringslivet. De nämnde Alliansen flera gånger. Båda såg väldigt irriterade ut och jag tror att tjafset ledde till att den andra lämnade festen tidigt, säger en uppgiftslämnare.

Förklaringen: Fick en ”blackout”

Festen rundades av ganska tidigt. Redan vid 23 hade många gäster lämnat ön eller lagt sig för att sova. Men för Anders Borg var det då som det spårade ur på allvar.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska han ha visat sitt kön, tagit andra män på skrevet och kallat kvinnor för ”hora” och ”slampa”. När Borg fick reda på att han skulle övernatta i en enklare stuga ska han ha riktat hotelser mot värden.

Strax innan Aftonbladet den 4 augusti publicerade uppgifterna om skandalen gick Anders Borg själv ut på Facebook och bad om ursäkt för sitt beteende.

”Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt. Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt”, skrev ex-ministern.

”Vågar inte vittna”

Flera personer som följt medierapporteringen tog kontakt med polisen, som upprättade en anmälan mot Borg. Utredningen lades dock snabbt ner. Det berodde till stor del på att ingen som var på festen gett sig till känna.

Flera källor uppger för Aftonbladet att tystnaden beror på en rädsla för repressalier.

– Det mest sorgliga i allt det här är att folk är så rädda för människor med makt att man inte öppet vågar vittna om det som hänt, säger en person som var på festen.

Vad är det som folk är rädda för?

– Massor av saker, det kan vara alltifrån att bli utfryst till att bli utsatt för förtal. Sedan finns det nog också sådana som tycker om eller respekterar den här personen så mycket så att de vägrar se sanningen. Då blir den som vittnar en fiende som varit med och sänkt personen.

– De kan till exempel säga: ”Du vet inte vad som hänt, du var själv full”. Och de kan få med sig många andra. Det är det jag är rädd för, och det är därför jag valt att inte vittna.

Festdeltagaren säger sig inte ha övervägt att själv göra någon polisanmälan mot den tidigare finansministern.

– Jag har inte tänkt att det var ett alternativ. Det är bara så främmande för mig. Sedan är det ju så att män och killar kallar tjejer "hora” och ”slampa” varje dag. Det blir vardagsmat. Jag har inte tänkt på att det kan vara en brottslig handling.

Har du funderat på att höra av dig till polisen nu i efterhand?

– Nej, och det har med rädslan för vad det kan leda till att göra. Allt blir ju offentligt i sinom tid så det är lätt att ta reda på vem som skvallrat.

Aftonbladet har sökt Anders Borg för en kommentar, men han har inte gått att nå.

Publisert:

LÄS VIDARE