Experten tvivlar på Madsen: ”Ubåtar är till för att sjunka”

NYHETER

Enligt ubåtsexperten Lasse Schmidt Westrén finns det skäl att tvivla på att ubåtshaveriet gick till som Peter Madsen berättade på kajen när han undsattes.

– Det är svårt att få en utbåt att sjunka på 30 sekunder om man inte gör bort sig helt eller är väldigt medveten om vad man gör, säger Lasse Schmidt Westén

Enligt uppfinnaren Peter Madsen var det ett fel på en barlasttankt som gjorde att hans hemmabyggda ubåt Nautilus sjönk så plötsligt i Kögebukten söder om Köpenhamn under fredag förmiddag. Det är den förklaring han lämnat till media när han klev iland efter att ha blivit räddad. Han ska ha försökt reparera tanken men misslyckades. Vittnen berättar om hur de sett Madsen gå upp och ner mellan båten och tornet strax innan båten sjönk.

Ubåtsexperten Lasse Schmidt Westrén känner inte till något fall av civila ubåtar som sjunkit på det sätt Peter Madsens gjorde, sedan 1970-talet.

– Det är otroligt ovanligt att det händer olyckor med ubåtar. De är gjorda för att sjunka och det finns så många dyktankar i dem som backupar för varandra, säger han.

”Man gör inte bort sig i första taget”

Det hör alltså till ovanligheterna att ubåtar förliser på det sätt som skedde under fredagmorgon i Kögebukten utanför Öresund, då Peter Madsens ubåt förliste och han fick räddas av en privatbåt. Madsen är också en van ubåtskapten och har under många år kört ubåtar.

– De som kör de här ubåtarna är oftast välutbildade på dem och följer långa checklistor. Man gör inte bort sig i första taget, särskilt inte när det är fint väder som det var här, säger Lasse Schmidt Westrén till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM