Storförlust för Ericsson – rasar på börsen
Uppdaterad 2017-10-09 | Publicerad 2017-07-18
Ericsson redovisar en miljardförlust, och kvartalsresultatet var sämre än analytikerna hade väntat sig.
Nu ska arbetet med att minska kostnaderna intensifieras, enligt vd Börje Ekholm.
Direkt när Stockholmsbörsen öppnade rasade aktien med åtta procent.
– I vår plan hade vi förberett oss för en tuff marknadsutveckling, men den har varit tuffare än vad vi trodde tidigare. Våra kunder sparar på investeringarna och marknaden har blivit mer konkurrensutsatt, säger Börje Ekholm till TT.
Ericsson redovisar en förlust före skatt på 1,2 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 2,2 miljarder kronor motsvarande period 2016.
– Det här är ett jobbigt kvartal och lönsamheten har inte varit tillfredsställande. Nu har vi lanserat en ny och fokuserad strategi och påbörjat genomförandet av den, men det kommer att ta tid. Vår ambition är att vara betydligt starkare under 2018, fortsätter Ekholm.
Vid Stockholmsbörsens öppnande rasade aktien med åtta procent efter förlustrapporten. En timme senare hade fallet eskalerat. Klockan 10 var B-aktien ner med över tio procent.
– De tjänar inte så mycket pengar och de gamla produkterna Ericsson har säljer inte heller så mycket. De har inte de produkter kunderna vill ha, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, i Aftonbladet TV.
– Det är gamla delar inom Ericsson som är dyra. 5G-satsningen som ska rullas ut har fortfarande inte rullats ut i tillräcklig omfattning. Man har investerat mycket pengar under lång tid och väntar på den här nya tekniken.
Sämre än väntat
Omsättningen uppgick till 49,9 miljarder kronor, jämfört med 54,1 miljarder kronor ett år tidigare.
Rörelseresultatet var minus 1,2 miljarder kronor, jämfört med en vinst på 2,8 miljarder kronor förra året. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att detta resultat skulle landa på minus 244 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.
För omsättningen var snittprognosen 50,5 miljarder kronor.
Under de kommande 12 månaderna ska Ericsson reducera kostnader med minst 10 miljarder kronor.
– Det är i princip samma plan som tidigare, däremot behöver vi accelerera genomförandet av besparingarna, säger Börje Ekholm.
”Några stökiga år”
Aktieägare får räkna med att det kan komma att vara osäkert i några år till, menar Claes Hemberg.
– Jag tror att Börje kan vara rätt person att städa i bolaget, sen hur Ericsson ser ut framöver det vet vi inte. Men det kommer säkert vara några stökiga år, säger han.
– Det tar längre tid att städa än man ofta hoppas.
Om man som aktieägare ska sälja eller inte beror på vilken situation man befinner sig i, enligt Claes Hemberg:
– Det beror på vem du är och i vilken situation du är. Ska du använda pengarna det närmaste året då finns det ingen anledning att äga aktien. Men ska du ha pengarna om två, tre år då kan du ha kvar aktien tror jag.
Fler risker
Ericsson fortsätter att bedöma riskexponeringen i pågående avtal, och bolaget ser en ”ökad risk för ytterligare marknads- och kundprojektsjusteringar”, enligt rapporten. Det skulle enligt vd:n kunna ge en negativ påverkan på resultatet om uppskattningsvis SEK 3 till 5 miljarder under de kommande 12 månaderna.
Ericssons bruttomarginal har sjunkit till 27,9 procent, från 32,3 procent för ett år sedan. Omsättningen för Ericssons största affärsområde Networks sjönk med 8 procent till 36,8 miljarder kronor. Rörelsemarginalen sjönk från 12 till 7 procent. För IT och cloud ligger rörelsemarginalen på minus 26, ett tapp från minus 13 procent i fjol.
– Under de kommande 12 månaderna kommer vi att reducera kostnader om minst 10 miljarder kronor för att återställa lönsamheten och bli långsiktigt framgångsrika. Det är i princip samma plan som tidigare, däremot behöver vi accelerera genomförandet av besparingarna, säger Börje Ekholm.
”Ingen ljusning i tunneln”
Ericsson missar i stort sett alla områden och ser inte ut att lyckas vända trenden mot lönsamhet, enligt Nordnets sparekonom Joakim Bornold, som har följt bolaget under många år.
– Ericsson verkar ha väldigt svårt att lyfta kärnverksamheten Networks trots besparingsprogram, vilket innebär en svår situation att lyfta lönsamheten i koncernen. Det finns absolut ingen ljusning i tunneln. Man försöker ge en tydlig och positiv bild av att vändningen kommer 2018, men det ser ut att bli längre än så. Marknaden är tuff och Ericsson tappar betydligt mer än vad konkurrenterna gör, säger Bornold till TT.