President Trump gjorde vad ”varje far skulle gjort”

NYHETER

Vita huset bekräftar nu att president Donald Trump rådgjorde med sin son Donald Trump Jr om hur dennes uttalande om mötet med en rysk advokat skulle formuleras.

Men det dikterades inte.

– Presidenten kom med synpunkter, han gjorde vad varje far skulle gjort, säger pressekreterare Sarah Huckabee Sanders.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Donald Trump dikterade ett uttalande som den äldste sonen Donald Trump Jr gjorde om ett möte som ägde rum med bland annat en rysk advokat i juni 2016, enligt uppgifter till Washington Post.

Uttalandet visade sig vara missvisande. Trump Jr sa i meddelandet att mötet inte alls handlade om pappans presidentvalskampanj, utan i stället huvudsakligen om adoption av ryska barn. En mejlkonversation som senare offentliggjordes visade att det visst handlade om kampanjen.

Presidenten ska ha diskuterat uttalandet med sonen på flyget hem från G20-mötet i Tyskland den 8 juli, enligt Washington Posts uppgifter.

Medger inblandning

Donald Trumps advokater har tidigare förnekat presidentens inblandning i uttalandet.

Nu bemöter Vita huset mediarapporteringen – och medger att presidenten varit med på ett hörn.

– Han dikterade definitivt inte, säger Sarah Huckabee Sanders, Vita husets pressekreterare, på tisdagen.

– Men presidenten kom med synpunkter, han gjorde vad varje far skulle gjort.

”Finns inga felaktigheter”

Sarah Huckabee Sanders beskriver Trump Jrs uttalande som ”sant”.

– Det finns inga felaktigheter i uttalandet, säger hon.

Enligt Huckabee Sanders är kontroversen kring uttalandet ett sätt för Demokraterna att störa Trump-administrationen.

– Demokraterna vill fortsätta använda detta som ett pr-stunt och gör allt de kan för att det ska leva vidare i media varje dag. Presidenten, det amerikanska folket, de röstade för att sätta Amerika först, inte Ryssland först, och det är fokuset för vår administration.

Släppte mejl

Donald Trump Jr publicerade själv, i juli kort efter det omdiskuterade uttalandet, ett antal mejl från när mötet i Trump Tower planerades. Det var en följd av att saken exploderat i amerikanska medier i samband med att New York Times avslöjade innehållet i mejlkonversationen.

Mejlen visar att mötet berörde presidentvalskampanjen och att advokaten Natalia Veselnitskaja ville dela med sig av information som kunde skada den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton.

Förutom juristen och Trump Jr deltog Donald Trumps svärson och nära rådgivare Jared Kushner, dåvarande kampanjchefen Paul Manafort samt fyra ytterligare personer i mötet.