Sparkad gd läckte känsliga uppgifter

Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren fick sparken i januari. Nu har hon bötfällts för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter som hotat rikets säkerhet.

Det rör sig om en stor dataupphandling som gjordes 2015, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

En databas med uppgifter om alla fordon i Sverige hamnade i Östeuropa.

Den officiella förklaringen till avskedet var att regeringen och generaldirektören ”har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas”.

I förra veckan fick Maria Ågren ett strafföreläggande för ”vårdslöshet med hemlig uppgift”. Infrastrukturminister Anna Johansson bekräftar för DN att det var utredningen som ledde till att hon sparkades.

– Det som hänt är mycket allvarligt och därför reagerade vi också väldigt snabbt sedan Maria Ågren kontaktat mig och berättat att hon var föremål för en förundersökning. Vårt beslut att ersätta henne gick väldigt fort, säger Anna Johansson till DN.

Grov oaktsamhet

Åklagaren skriver i sitt beslut om strafföreläggande att Ågren under tiden som generaldirektör för Transportstyrelsen undertecknat beslut ”om att göra avsteg från gällande lagstiftning och Transportstyrelsens riktlinjer för åtkomst till system och servrar”.

Följden är att hon ”röjt sekretessbelagda uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”.

Åklagaren påpekar att Maria Ågren har agerat ”av grov oaktsamhet” men ”utan syfte att gå främmande makt tillhanda”.

Information om fordon

Enligt SVT Nyheter handlar det om en upphandling 2015 om att lägga ut IT-driften på en extern part.

Upphandlingen vanns av IBM som la ut driften till länder i Östeuropa, vilket innebar att utländsk personal fick ansvar för Transportstyrelsens databas med bland annat information om alla fordon i Sverige. Privata, polisens och militärens. Personuppgifter om körkortsinnehavare finns också i databasen.

70 dagsböter

Brottet begicks mellan den 30 september 2015 och den 31 mars 2016 i Sverige. Maria Ågren, som tillträdde som generaldirektör i mars 2015, får 70 dagsböter á 1 000 kronor.

Ett strafföreläggande innebär att åklagaren inte väcker åtal.

Publisert:

LÄS VIDARE