Umeå

Här stöttar kollegorna Göran – bär kjol i protest

Av: 

Jonna Claesson

Kent Hällgren, Göran Sandberg, Said Bahram och Sony Singh har alla valt att bära kjol i protest mot arbetsgivarens shortsförbud.
Kent Hällgren, Göran Sandberg, Said Bahram och Sony Singh har alla valt att bära kjol i protest mot arbetsgivarens shortsförbud.

NYHETER

Göran Sandberg i Umeå har fortsatt bära kjol i jobbet som busschaufför. Nu med stöttning av kollegorna.

– Vi protesterar mot shortsförbudet allihopa, säger Göran.

Göran Sandberg, 49, arbetar som busschaufför i Umeå och vill gärna ha möjligheten att använda kortbyxor under sommarmånaderna. Men det får han inte för sin arbetsgivare Transdev, vilket Aftonbladet rapporterat om tidigare.

I ren protest mot shortsförbudet fick Göran låna en uniformskjol av en kvinnlig kollega, och den har han haft på sig sedan dess. Och nu har flera kollegor anslutit sig till protesten, skriver SVT Västerbotten.

– Jag har fått en otrolig stöttning av mina kollegor och nu är vi några stycken som bär kjol.

Trots att Transdev inte nekat männen att bära kjol på jobbet kan varken Göran eller någon av hans manliga kollegor beställa kjolar på hemsidan.

– Det kommer inte ens upp som alternativ. Igår gick en kille in till en klädansvarig på kontoret och bad om at få beställa en kjol, men det fick han inte. Varför förvägrar de oss att beställa en kjol om det är okej? Nu får vi låna av våra kvinnliga kollegor. Alla kjolar har inte den bästa passformen för oss, men vi kämpar på, säger han och skrattar.

”Kvinnor vill också ha shorts”

Men det är inte bara de manliga busschaufförerna som vill bestämma vad de har på sig på nederdelen av kroppen.

– Det är ju många kvinnor som vill ha shorts också, men de får de inte.

Nu har Göran och hans kollegor startat en namninsamling under parollen ”Vi vill kunna välja shorts till uniformen”.

– Nästan alla har skrivit på nu tror jag. Det är ingen som tyckt annorlunda.

Transdev har tidigare hävdat att önskemålet om att bära shorts på arbetstid bara funnits i Umeå. Men det är någonting Göran inte litar på.

– Vi ska skicka ut en namninsamling till övriga busschaufförer i landet. Jag tycker det låter konstigt att det bara är vi som reagerar på hettan i vår uniform. Vi är ju längst norr ut.

Göran och hans kollegor tänker inte ta av sig kjolarna förrän de får bära shorts eller förrän vädret blir dåligt.

– Det finns bara två scenarion. Om inte annat har jag vant mig vid kjol nu, jag tycker att det är jätteskönt, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Umeå

Bussarbetsgivarna

Trafik