Vd:n berättar rafflande om brutala bilrånet

Foto: Svenska spels VD Lennart Käll
Förra året blev han brutalt överfallen i sin bil, en man tryckte en pistol mot hans huvud, band fast honom och krävde honom på 2,9 miljoner.
NYHETER

En bråkstake i skolan, uträknad, revanschsugen, en tävlingsmänniska som sover minimalt och är först på plats på jobbet varje morgon.

Sommar i P1 har alltid en entreprenörstyp på lager.

Lennart Käll, vd för Svenska spel, berättar ungefär samma story som andra styrelseproffs och företagsledare har gjort genom åren.

Det blir idrottsprestationer, stöttande föräldrar, dåligt samvete för att han var för lite med barnen (något som han ändå fick rätsida på snabbare än många andra i samma sits).

Men han har ett stort, fett undantag: Förra året blev han brutalt överfallen i sin bil, en man tryckte en pistol mot hans huvud, band fast honom och krävde honom på 2,9 miljoner. Det var den summa gärningsmannen sa att hans pappa hade förlorat på spelautomater.

Lennart Käll beskriver att han som kicksökare för första gången var rädd på riktigt.

Gärningsmannen fick inte med sig några pengar, men spel-vd:ns liv var förändrat. Han och familjen fick leva under bevakning och inlåsta, medan gärningsmännen gick fria i väntan på ledig fängelseplats.

Det är mycket bra att Lennart Käll till slut går ut och berättar sin historia. För att verkligen förstå brottslighet måste man få höra offren och gärna en tid efter, när allt har landat.

Bitvis är det här sommarpratet så rafflande att man vill höja upplevelsen med skådespelare och spänningsmusik, men bitvis är det ett helt vanligt gammalt klassiskt sommarprat.

Efterklok tanke: Stryk allt annat och berätta vad som hände, minut för minut. Spräng inte in de pliktskyldiga små historierna om varför man tackar ja till ett toppjobb eller inte skakar hand med en handbollspelare, de känns futtiga i sammanhanget.

Dessutom borde den som sover så lite ha tid att utveckla sin musiksmak, men det är ju bara vad jag tycker.

ARTIKELN HANDLAR OM