Åklagaren: ”Verkar vara ett vansinnesdåd”

Nya uppgifter om misstänkte dubbelmördaren

1 av 3
NYHETER

Blodiga kläder, andra fynd och en berättelse som inte håller samman.

Enligt åklagare Christer Sammens pekar mycket mot att 20-åringen är skyldig till dubbelmordet i Hudiksvall.

– Men jag finner ingen rationell förklaring. Detta verkar vara är ett vansinnesdåd, säger åklagaren.

Mannen ska nyligen ha varit inlagd på en psykiatrisk klinik, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Den 20-åring som är anhållen på sannolika skäl, högre misstankegraden, för dubbelmordet i Hudiksvallstrakten natten till fredagen nekar till brott.

I ett längre förhör som hölls med honom vid 15-tiden i går förnekade han att han överhuvudtaget befann sig på platsen, berättar hans advokat Jan Nyman.

– Hans grundläggande inställning är att han förnekar brott. Han har inte varit på brottsplatsen och känner inte de här människorna, säger advokaten till Aftonbladet på julafton.

Åklagaren: ”Ingen medhjälpare”

Åklagare Christer Sammens, som själv satt med på förhöret tror inte på 20-åringens berättelse.

– Hans beteende, uppgifter han lämnat i förhör och antal fynd. Det jag redan vet pekar med ganska stark styrka mot att det är rätt gärningsman, säger Sammens.

Den misstänkte har flytt från brottsplatsen till fots, genom skogen till en närliggande by. Polisen misstänker att han skadade sig i samband med dubbelmordet. Det finns blodspår på många olika platser som polisen misstänker tillhör 20-åringen. Även hans blodiga kläder är tagna i beslag.

– Han har även haft en del andra föremål med sig som binder honom till brottsplatsen. Däremot tror jag inte att han har haft en medhjälpare.

”Inget skjutvapen”

Hur gripandet av mannen gått till är i nuläget oklart, men han ska på något sätt ha tagit sig till sjukhus där man fattade misstankar, efter att ha sett vilken typ av skador han hade.

Christer Sammens vill inte berätta vilket vapen han misstänker att 20-åringen har använt.

– Men det är inget skjutvapen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska 20-åringen först attackerat den 71-åriga kvinnan. Hennes granne, den 62-årige mannen, ska ha larmat polisen och sedan försökt komma till kvinnans undsättning. Båda avled senare av sina skador. 

– Detta är tänkbar förklaring. Men jag kan inte säga att det är så det har gått till, säger Christer Sammens.

Kontakt med psykiatrin

20-åringen är inte straffad sedan tidigare. Han är skriven i trakten, några mil från mordplatsen. Han har inga kända kopplingar till offren.

Varför åkte han dit?

– Det är en bra fråga. Mycket pekar på att detta är ett vansinnesdåd. Tills vidare ser jag ingen normal förklaring till det här, säger Christer Sammens.

20-åringen har tidigare varit i kontakt med psykiatrin. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska han ha sökt hjälp för en tid sedan. Han ska då ha blivit förd till en psykiatrisk akutklinik.

Efter en vecka på kliniken blev han utskriven. Enligt vad Aftonbladet erfar ska detta ha skett nyligen.

ARTIKELN HANDLAR OM