Flyttbilen brakade ihop – räddades av lastbilschaufförer

Av: Dennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Facebook / Privat

Familjen Rasmussen skulle äntligen göra drömflytten från Trelleborg till Säter. Men utanför Fagersta tog allting stopp – och rådiga lastbilschaufförer grep in.

– Sonen har flugit på dom, kramat dem och tackat så mycket, säger Simon Rasmussen.

På torsdagen körde familjen Rasmussen från Trelleborg mot Säter. Äntligen hade Simon Rasmussen fått bostad i sina gamla hemtrakter, och nu skulle han tillsammans med sin son och sin flickvän flytta upp.

För tre år sedan fick den före detta lastbilschauffören dubbelseende och tvingades flytta till Skåne för att ta emot vård. Men planen har alltid varit att komma tillbaka till Borlänge-trakten där han bott tidigare.

– Jag har suttit dygnet runt och sökt lägenheter. Det här var sista försöket, jag tänkte annars ger jag upp, säger Simon.

Och då fick familjen alltså bostad – ett hus i Säter. Hela bohaget packades in i familjens husvagn, som en bilfirma i Trelleborg fixade. De blev lovade att fordonet skulle klara av färden – men på riksväg 68 mot Fagersta hände det som inte fick hända.

– Det smällde till bara. Då stod vi där och undrade bara vad det var, säger Simon.

Bestämde sig för att hjälpa

Läget såg hopplöst ut. Familjen tvingades åka taxi och ta in på hotell i Avesta. Och kostnaderna sköt genast i höjden. Men samtidigt började deras öde uppmärksammas på Facebook.

Simons styvsyster i Trelleborg skrev ett inlägg i lastbilschaufförsgruppen ”Trucker’s Paradise”. De bad om hjälp med att svarva ihop en kylarslang. Folk började swisha pengar, och mekanikern Johnny Tarvainen vid Jct Bil- & Lackcenter i Ludvika såg inlägget. Han tvekade inte en sekund.

– Jag sa direkt till min fru: ”nej fan, här ska jag hjälpa till”. Jag hade egentligen kunnat komma direkt inatt, men jag hade druckit två bira till maten, säger Johnny.

På fredagsförmiddagen gav han sig iväg för att hjälpa till. Och tillsammans med mekanikern Micke, som öppnade upp sin verkstad BDS i Fagersta trots den röda dagen, har han tinat upp familjens bil och fått ordning på lite andra problem på köpet.

– Jag har själv suttit i samma sits, fast i Finland. Så jag tänkte inte för fem öre, jag skrev direkt att jag kommer och hjälper till, säger Johnny.

Visat stor tacksamhet

Han berättar att familjen visat enormt mycket tacksamhet mot honom och Micke efter att de ställt upp.

– De trodde inte att folk som oss fanns. De vet det inte heller än, men jag gör det här helt gratis. De pengar som samlats in ska direkt till familjen, de har haft en massa kostnader, säger Johnny.

Simon Rasmussen och hans familj är fortfarande lite skakade efter det ”märkliga dygnet”, som han säger. Han berättar om hur sonen Alex jublade när han fick veta hur nära de var Säter precis innan det small till.

– Sen såg man på tjejen och pågen att de tänkte: ”oh my god, inte nu igen”, säger Simon.

Han är djupt tacksam för stödet från Johnny, Micke, och medlemmarna i Facebookgruppen.

– De har haft fullt upp hela dagen. Min son har flugit på dem, kramat och tackat så mycket, säger Simon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN