Kina: USA haussar upp u-drönarhistorien

NYHETER

Kina tog en amerikansk u-drönare – mitt framför forskarnas ögon.

Nu uppger landet att de ska lämna tillbaka farkosten.

”USA har haussat upp händelsen” uppger det kinesiska försvarsdepartementet.

Under fredagen skulle det amerikanska forskningsfartyget USNS Bowditch plocka upp sina två undervattensdrönare som samlat in data i Sydkinesiska sjön.

Då plockades en av farkosterna upp av den kinesiska flottan.

Amerikanska Pentagon lämnade in en protest till Kinas ambassad och krävde att få tillbaka u-drönaren.

– Den är vår, den är tydligt märkt som vår. Vi vill ha tillbaka den och vi vill inte att det här ska hända igen, säger kapten Jeff Davies vid Pentagon enligt TT.

Den statliga kinesiska tidningen The Global Times har en källa som enligt tidningen förklarar att ”Kina redan har fått en begäran för utrustningen från USA, parterna har upprätthållit smidiga kommunikationskanaler, och hyser tillförsikt om en smidig lösning”, skriver TT.

Under lördagen uppger Kina att den obemannade forskningsfarkosten ska lämnas tillbaka, enligt CNN.

”Efter att ha bekräftat att föremålet var en amerikansk undervattensdrönare har den kinesiska sidan beslutat att sända över den till amerikanerna på ett lämpligt sätt” uppger Yang Yujun, talesperson för det kinesiska försvarsdepartementet, enligt CNN.

I uttalandet uppger Kina också att USA ”haussat upp händelsen”.

”Det är olämpligt – och inte hjälpsamt för att nå en lösning – att USA ensidigt har haussat upp frågan. Vi uttrycker vår beklagan över det” står det i uttalandet, enligt CNN.

Under lördagen har också blivande president Donald Trump gett sig in i frågan via sociala medier:

I amerikanska medier har den kritiska tweeten fått stor uppmärksamhet då den till en början innehöll en felstavning som snart rättades till.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

Pentagon

USA