Mordet på Lynette väcker hatet igen

NYHETER

Lynette Daley, 33, hittades våldtagen och mördad på en strand 2011.
Först nu, fem år senare, ställs de misstänkta inför rätta.
Något som fått Australien att koka av ilska då landets rättsväsende anklagas för att diskriminera ursprungsbefolkningen.
– Hade det varit två från ursprungsbefolkningen som gjort detta mot en vit flicka skulle de varit i fängelse nu, säger styvfadern Gordon Davis till AP.

Det var i januari 2011 som 33-åriga Lynette Daley anträffades död på stranden Ten Mile i delstaten Queensland, i östra delen av Australien.

Hennes nakna kropp var täckt i blod och några meter bort återfanns en uppbränd madrass och hennes bh.

Några timmar tidigare hade sjubarnsmamman Lynette lämnat föräldrahemmet i delstaten New South Wales och sagt till sina föräldrar att hon skulle campa med två män.

Vad som hände sedan är fortfarande inte helt klargjort men enligt förhör med gärningsmännen och rättsprotokoll framkommer att Lynette vid tillfället var kraftigt berusad och de båda männen ska ha börjat ha sex med henne.

Förblödde efter våldsamt övergrepp

Sexakten spårade dock ur och Lynette fick upprepade gånger en knytnäve upptryckt i sitt underliv. Något som slutade med att hon förblödde och dog.

Men trots att de två männen anträffades på platsen har det australiensiska rättsväsendet hitintills varit ovilliga att pröva fallet, vilket Lynettes föräldrar menar beror på att deras dotter var från ursprungsbefolkningen aboriginerna medan de två män som står anklagade för hennes död är vita.

– Om det varit två personer från ursprungsbefolkningen som gjort detta mot en vit flicka skulle de varit i fängelse nu, säger Lynettes styvfar Gordon Davis till nyhetsbyrån AP.

”Värsta jag sett i hela mitt liv”

Några månader efter händelsen på stranden greps männen men åklagaren ansåg att det inte fanns tillräckligt med bevis för att männen avsiktligt skulle ha velat skada Lynette, varpå fallet senare lades ned.

Detta trots att rättsläkaren Michael Barnes konstaterat att Lynette var så berusad att hon omöjligt hade kunnat ge sitt samtycke till sex samt att hon utsatts för kraftig smärta och dog av blodförlust.

– Efter mina 20 år inom polisen är detta det värsta fallet av diskriminering jag någonsin sett i hela mitt liv. Hon förtjänade mer än så, säger han till AP.

Det var först i juni, fem år efter det brutala mordet och efter massiva påtryckningar från en upprörd allmänhet som fallet gick till domstol.

De båda männen står nu anklagade för dråp respektive medhjälp till dråp, samt grova sexuella övergrepp.

Rättegången väntas inledas i juli nästa år.

Väntar på att rättvisa ska råda

Fallet med Lynette har skakat en hel nation och fått många att börja diskutera svårigheterna och lidandet för den australiensiska ursprungsbefolkningen, som i dag utgör tre procent av Australiens 24 miljoner invånare, men är eftersatt med många av välfärdsreformerna.

– Skammen i detta land ligger i hur vi har behandlat aboriginerna, och är ett exempel på både okunnighet och förnekande av rätten till lika liv och behandling, säger den före detta lagstiftaren Jan Barham till AP.

För Lynettes familj har den fem år långa kampen varit tuff och slitsam.

– Det enda vi väntar på just nu är att rättvisan ska få råda så att Lynette kan få vila i frid, säger hennes styvpappa till AP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Australien