Evakuering av Aleppo stoppad

1 av 4
NYHETER

Evakueringen ur östra Aleppo har stoppats, uppger nyhetsbyrån AFP.

Enligt Reuters kommer uppgifter om explosioner i närheten av den plats där människor evakueras ifrån.

Hjälporganisationer som Röda korset och Röda halvmånen har tvingats lämna platsen.

Evakueringen av östra Aleppo i Syrien inleddes i går. Nu uppger en syrisk underrättelsekälla för nyhetsbyrån AFP att den stoppats.

Samtidigt kommer uppgifter från Reuters om att explosioner hörts i anslutning till den plats där människor som ska evakueras hämtas upp.

Enligt BBC upphör evakueringen efter ett beslut av den syriska regimen som anklagar rebeller för att ha brutit avtalet om vapenvila.

Försökt ta med fångar

Den syriska tv-kanalen Ikhbariya rapporterar att rebeller ska ha försökt ta med fångar på bussarna, och att det är därför evakueringen stoppats, uppger norska NRK.

Det kommer motstridiga uppgifter om att explosionsljuden ska ha varit skjutningar mot hjälpkonvojer. Enligt syrisk media har skotten avlossats av rebeller, oppositionssidan anklagar regimallierade miliser för att ha avlossat skotten. Samtidigt skriver en Hizbollah-kontrollerad nyhetskälla att evakueringen av två shiamuslimska byar har misslyckats. Hizbollah slåss på president Bashar al-Assads sida i inbördeskriget.

Hjälporganisationer måste lämna

Världshälsoorganisationen (WHO), internationella Röda korset och den syriska motsvarigheten Röda halvmånen har alla fått besked om att lämna området, uppger NRK.

Robert Mardini, regional chef på internationella Röda Korset skriver på Twitter:

”Tyvärr har insatsen tillfälligt stoppats. Vi vädjar till partnerna att försäkra sig om att den kan återupptas och fortsätta under rätt förutsättningar”.

Sammanlagt ska nästan 8 000 personer ha hunnit evakueras under de 24 timmar då den humanitära korridoren stod öppen, uppger The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo