Här fixar personalen julkabaret till de äldre

Foto: Privat
Lotta Svensson håller i kabaretgruppen på äldreboendet Björkliden.
NYHETER

På Björklidens äldreboende i Vislanda blev vardagen utbytt mot feststämning i fredags – när en sprakande julkabaret gick av stapeln.

I huvudrollerna? Personalen.

– De äldre vaknade upp och skrattade, man fick ögonkontakt och de var jätteglada, säger Lotta Svensson, undersköterska.

På fredagen var det dags för årets kabaret på äldreboendet Björkliden i Vislanda i Småland. Det var tredje året i rad som traditionen gick av stapeln.

– Tidigare har vi haft en höstkabaret, och så hade vi ”bröllopsyra”, när vi letade fram bröllopsklänningar från 30-talet tills idag och visade upp. Det var jätteroligt, säger Lotta Svensson, som är undersköterska och håller i trådarna för kabareten.

Men i år var temat riktat mot den kanske allra mest älskade traditionen av alla, nämligen jul. Kompisarna i kabaretgänget satte upp en julkabaret.

– Vi har lite bitar och bakgrundsmusik, och sen gör vi imitationer och förnyar oss, säger Lotta.

Foto: Privat
Här är hela kabaret-gänget – Maria Kullberg, Sofie Kullberg, Helen Andersson, Linda Engqvist, Martina Spång, Stina Persbjer, Rebecca Rosdahl, Nettan Sandberg, Klara Persson och Lotta Svensson.

Vill skildra livet förr

Hon berättar att personalen på boendet verkligen brinner för att göra det där lilla extra för de som bor på Björkliden. Därför är deras kabareter inspirerade av hur livet såg ut förr i tiden.

– Vi gör allt för att de ska få en trevlig och härlig stund och minnas tillbaka på sin ungdom. När de var unga och i arbetsför ålder, säger Lotta.

Och reaktionerna på deras julkabaret var starka.

– Vi såg hur de vaknade upp och skrattade, man fick ögonkontakt och de var jätteglada.

Mitt i kabareten blev det dessutom en extra överraskning – undersköterskan Maria Kullbergs älskade Johnny dök upp på scenen och friade till henne.

– Hon blev överraskad och tårögd och sa ja, säger Lotta.

Foto: Privat
Marias Johnny friade till henne – mitt i kabareten.

Ett musikaliskt gäng

Samtliga i kabaretgänget är anställda vid äldreboendet. Lotta berättar att de är ett musikaliskt gäng, som inte är rädda för att göra bort sig.

– Vi vågar bjuda på oss själva, och sen är det rätt många teaterapor som är med också, säger hon.

Under 2017 blir det en ny kabaret. Om några månader är det dags att börja planera igen för kabaretgänget, men redan i fredags kväll började de spåna på nya idéer för hur de kan ge vardagen lite guldkant för de äldre.

– Det får inte bli slentrian, vi måste fortsätta förnya oss. Vår chef är jätteglad för det här, och hon hjälper oss att skapa förutsättningarna, säger Lotta.

Matilda Svensson och Ola Eriksson från Kungsmadsskolan i Växjö passade på att dokumentera kabareten så att de boende kan njuta av föreställningen även i efterhand.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Småland