Kommunalrådet om fyrverkerier: ”Uppfostra djuren istället för att gnälla”

Foto: TT
Politikern tar ställning i debatten.
NYHETER

Kommunalrådet Mikael Larsson (V) har skaffat nyårsraketer inför nyår och tar ställning i debatten, skriver Norrländska Socialdemokraten.

– Uppfostra djuren i stället för att gnälla, säger han.

Under de senaste åren har debatten om fyrverkerier ständigt varit aktuell kring nyår. Flera är emot att man smäller av raketer, främst med tanke på att många djur blir skrämda och att miljön påverkas. Flera butikskedjor har därför valt att inte sälja fyrverkerier – för just djurens skull.

En som tycker att man gott kan fortsätta att fira med raketer är Överkalix kommunalråd Mikael Larsson (V). På sin Facebooksida skriver han att han själv försett sig med det.

– Vi har alltid använt oss av fyrverkerier. Det är en tradition inom släkten. Jag tycker det är ett fint sätt att avsluta det gamla året och skjuta in det nya, säger han till NSD.

Enligt honom ställer inte fyrverkerierna inte till några problem där han bor. Dessutom har han skrivit en uppmaning i kommentarsfältet:”Uppfostra djuren istället för att gnälla”.

– Som jag ser det är det inget problem för djuren. Vi har ett 30-tal renar, 25 får, höns och tre hundar. De reagerar inte nämnvärt. Men såklart skjuter man ju inte alldeles bredvid.

Han ska ha fått mothugg av Kennerth Moberg (MP) som skriver att ”kan du tänka dig att barn med traumatiska upplevelser är svåra ”att uppfostra!!!?”, enligt NSD.

Han kan förstå att vissa är oroliga för sina djur och miljön – men ändå inte.

– Men jag tycker att det är mycket gnäll. De som oroar sig för miljön skulle kanske låta bli att flyga till utlandet. Det påverkar mer. Däremot är det viktigt att bara skjuta mellan klockan 11–01 på nyårsaftonen. Gör man det tycker jag inte att det finns något att erinra mot, säger han till NSD.

Han tillägger att man ska följa säkerhetsföreskrifterna och hålla säkerhetsavstånden – och att det är viktigt att vara nykter, skriver NSD.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Överkalix