Dirk höll öppet – för frusna resenärer från stillastående tåget

Foto: Privat / TT
När SJ-tåget fick stopp i Nattavaara grep Dirk och grannarna in.
NYHETER

När SJ-tåget från Kiruna fick stopp i Nattavaara grep ett gäng rådiga ortsbor in. Dirk Hagenbuch och omkring femton andra ställde upp när kylan skapade kaos, skriver Expressen.

– Resenärerna var jättetacksamma och glada, och det var SJ också, säger Dirk till Aftonbladet.

Under natten mot torsdagen blev ett tåg med 150 personer ombord strömlöst i den närmare 40-gradiga kylan i Nattavaara. Det kom från Kiruna och var på väg genom förbi byn när det fastnade i skogen och fick puttas till Nattavaaras station av ett godståg.

SJ kontaktade direkt Svenska kyrkan, som såg till att församlingshemmet hölls öppet för de frusna resenärerna. Och sedan slöt flera bybor upp.

– Det var en självklarhet. Vi hörde att SJ bett kyrkan om hjälp, och vi som driver butiken kallade på personalen, säger Dirk Hagenbuch, styrelseordförande i byns lanthandel.

Blev kvar tills sent

Sedan såg SJ till att resenärer fick handla för 300 kronor per person i butiken. I församlingsgården dukades kaffe och smörgåsar upp till de hungriga. De blev kvar i byn till 2–tiden på natten.

– De var framme i Luleå kring 6 på morgonen, då fick de ta in på hotell där, säger Dirk.

Han berättar att det inte är första gången som tåget fått stopp utanför Nattavaara. Och då brukar det vara en självklarhet för lokalborna att hjälpa till.

– Vi brukar i varje fall öppna butiken och så står SJ för notan om det blir en lång väntan.

Fick tack från SJ

Själv är han van vid kylan, och brukar förbereda sig inför sådana här händelser om han åker tåg eller bil. Då packar Dirk ned varma kläder och i vissa fall en sovsäck.

– Jag skulle inte åka tåg utan varma kläder. Vissa har bara lite på sig, då kan det vara kallt om tåget blir stående, säger han.

Trots de kyliga temperaturerna var stämningen god under natten, berättar Dirk. SJ har varit i kontakt med honom efteråt och tackat för att byborna kunde sluta upp och hjälpa till.

– Och resenärerna var jättetacksamma och glada, det var de verkligen, säger Dirk.

ARTIKELN HANDLAR OM