Långa fängelsestraff för krogvåldtäkter

En krögare och en festfixare i Göteborg döms till fleråriga fängelsestraff för flera fall av sexuella övergrepp och våldtäkt.

Totalt misstänks de ha förgripit sig på nio kvinnor i åldrarna 16–23.

– Överlag är vi nöjda med domen. När det gäller påföljden har vi yrkat ett år mer per person, alltså sju respektive tio år, säger kammaråklagare Jim Westerberg, till Aftonbladet.

De unga kvinnorna bjöds på sprit och droger – sedan våldtogs de av de två männen, en 25-årig man som är en välkänd profil i Göteborgs nöjesliv och den 50-årige mannen som är krögare i samma stad.

I dag kom domen: festfixaren döms till nio års fängelse medan krögaren döms till sex år. Åklagarna yrkade på tio, respektive sju års fängelse.

– Det ligger inom det häradet som är acceptabelt. Om de överklagar så kommer vi också att göra det, så att hovrätten får pröva det hela, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

När polisen gått igenom den yngre mannens mobil har man hittat bilder och filmer på unga kvinnor som blivit våldtagna. Där fanns också filmer som visar hur två unga kvinnor våldtas i USA. En av kvinnorna gick inte att hitta, den andra klarade inte av att höras av tingsrätten.

”Viktigt kunna lagföra utan målsägande”

– Det är viktigt att man ska kunna lagföra brott som sker utomlands så länge det finns bevis, även om man inte vet vem som är målsägande, säger Westerberg.

I slutet på mars i år greps, anhölls och häktades 25-åringen, misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i området Heden i centrala Göteborg. Hon anmälde mannen efter att hon bjudits på droger och sedan blivit våldtagen. Under utredningens gång växte den till att även omfatta flera fall av misstänkta våldtäkter och i september häktades även den 50-årige krögaren.

Båda männen dömdes för två grova våldtäkter av två 16-åriga flickor. Det är i linje med en dom från Högsta domstolen från i höstas där två män dömdes för grov våldtäkt.

– Det var också viktigt att två av gärningarna klassas som grov våldtäkt eftersom det är två gärningsmän som våldför sig, i tur och ordning, på två 16-åriga flickor, säger Jim Westerberg.

Den 25-årige festfixaren döms förutom de två grova våldtäkterna också för fyra våldtäkter och två fall av sexuellt tvång varav det ena i kombination med kränkande fotografering. Han frias i ett fall gällande sexuellt tvång där han enligt rättens bedömning "inte är överbevisad om brott". Till två av offren ska männen även betala skadestånd på 165 000 kronor vardera.

Båda männen har förnekat samtliga brott under hela rättsprocessen.

Advokat: ”Domen avviker från praxis”

Advokat Allan Stutzinsky som försvarar 50-åringen, säger att han bara kort har pratat med sin klient och att de inte har bestämt sig än om de ska överklaga. Hans klient är dömd för grov våldtäkt av två unga kvinnor under 2012. Åklagaren är nöjd med domen, som följer ett utslag från Högsta domstolen från tidigare i år. Det är fel, enligt Allan Stutzinsky. Han anser att fallet ska bedömas enligt regler från 2012.

– Domen stämmer inte överens med vad som framkom under förhandlingen och det stämmer inte heller överens med den praxis avseende den här typen av anklagelser. Det finns avgörande från Högsta Domstolen som reder ut hur man ska se på frågan med giltigt samtycke när det föreligger självförvållad berusning. Den här domen avviker från vad Högsta domstolen har sagt, säger Stutzinsky.

Publisert: