Åklagarens bevis mot misstänkte dubbelmördaren

NYHETER

Blodiga kläder, en hammare och en Rubiks kub.

Några av åklagarens bevis i utredningen mot den misstänkte dubbelmördaren fanns i väskan när han greps.

Nu väntar polisen svar på dna-prov.

När polisen kom till huset i Råbo norr om Hudiksvall 22 december hittade man två svårt skadade personer. Den 71-åriga kvinnan och 62-årige mannen dog senare av sina skador.

Sedan i tisdags sitter en 20-årig man häktad misstänkt för dubbelmordet. Enligt åklagaren åkte mannen först buss och fick sedan skjuts av en taxi till avtagsvägen som ledde upp till huset där dubbelmordet ägde rum. Själv säger den misstänkte att han blev utsatt för ett rån i Hudiksvall och fick knivskador. Vad som är klart är att 20-åringen tidigare på kvällen gick på bio och såg nya Star Wars-filmen.

Köpte en Rubiks kub

Enligt åklagare Christer Sammens har flera personer vittnat om att 20-åringen befann sig i närheten av Råbo under kvällen.

Åklagaren bekräftar att mannen har varit inlagt för psykiatrisk vård under ungefär en veckas tid under tidig höst. Flera vittnar om att han ska ha lagt in sig själv. En vän som känt 20-åringen under några år säger att misstänkte mördaren haft tvångstankar om att döda.

– Han sa att när han gick bakom folk på gatan tänkte han att ”tänk vad lätt det skulle vara att skära halsen av någon”, säger vännen, som fikade med den misstänkte efter att han blivit utskriven.

– Han hade fortfarande kvar sina tankar och berättade att han inte tyckte att det hade varit så givande.

När han blev inlagd ska 20-åringen ha köpt sig en Rubiks kub.

– Han ville lära sig, så han sa att det här var ett perfekt tillfälle, säger kompisen.

En dryg vecka innan dubbelmordet fick personen en bild från 20-åringen: Kuben var löst.

Kompisen beskriver 20-åringen som lite ”udda”, men samtidigt trevlig och kul att umgås med.

– Han var jättetrevlig att hänga med. Vi kunde prata om allt möjligt, säger vännen som förtydligar att den misstänkte aldrig tidigare varit våldsam.

– Man kan inte tänka sig att det har hänt.

Polisen tror att den misstänkte var i skogarna kring huset hela natten. Vid 9-tiden på fredagsmorgonen plockade en kvinna upp en liftare, som åklagaren menar är den misstänkte, längs med E4:an, enligt åklagaren.

– Han stod vid en busshållplats, säger Sammens.

Kvinnan reagerade inte nämnvärt på att mannens hand var alldeles blodig.

– Han dolde handen i sin väska, säger åklagaren.

Hade hammare i väskan

Kvinnan släppte av 20-åringen vid sjukhuset i Hudiksvall. Sjukvårdspersonalen larmade senare polisen eftersom de tyckte att hans skador var misstänkta. När 20-åringen greps hade han fortfarande sin väska. Innehållet är nu en del av polisens bevisning.

– Han hade blodiga kläder på sig och i väskan. Han hade också en Rubiks kub, en hammare, batterier och lite verktyg, säger Christer Sammens.

Annan viktig bevisning är blod fanns på mordplatsen och flera dna-prover har skickats in till Nationellt forensiskt centrum.

– Vi väntar på svar därifrån, säger Christer Sammens.

20-åringen nekar till dubbelmordet och säger att han befann sig i centrala Hudiksvall hela kvällen då mordet skedde.