Här byggs ett unikt 3D-pepparkakshus

avDennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
Uppdaterad:

Världens första 3D-utskrivna pepparkakshus är här. Och det är norskt.

– Den är inte riktigt lika god som den från mormor, erkänner tillverkaren William Kempton för NRK.

Just nu sprids en video där William Kempton vid Design- och arkitekthögskolan i Oslo tillverkar världens första 3D-utskrivna pepparkakshus. Snart kan det vara slut på handbyggda konstruktioner, för Kemptons metod öppnar minst sagt nya dörrar.

Han har undersökt saken noggrant. Men även om pepparkakor skrivits ut i 3D i Nederländerna har ingen gjort ett helt hus förut, rapporterar NRK.

– Pepparkaksdegen är i det här sammanhanget väldigt problematisk. Tyngdkraften är ett problem, säger William Kempton till NRK.

”Inte som mormors deg”

Nu står Kempton i kontakt med det norska baklandslaget. Han tror att deras expertis kan hjälpa honom framöver, inte bara när det gäller att tillverka pepparkakshus men också när andra bakverk ska skrivas ut.

Vissa förgreningar inom 3D-printing är inriktade på matutskrifter, men Kempton intresserar sig mer för bakverk och sötsaker. Han tror att det är ett sätt att nå ut med tekniken till en ung målgrupp.

– Mycket 3D-utskrift-snack blir abstrakt. Men pepparkaksdeg kan många relatera till, och som man använder själv till att vara kreativ, säger han.

Men ännu är inte produkten riktigt färdig, erkänner han.

– Smaken är inte så bra, den bär väldigt mycket prägel av maizena. Den är fortfarande inte lika god som affärens eller mormors deg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Teknik

Norge